Kas yra degustacija? Kokios būna degustacijos rūšys

Kas yra degustacija? Kokios būna degustacijos rūšys?

Degustacijos tapo šiuolaikinio gyvenimo pramoga, savotiška atrakcija visai neseniai. Tai paprastas, bet labai efektyvus būdas suorganizuoti įspūdingą renginį, kuris įsimins ilgam. Kadangi daugelis žmonių įpratę fotografuoti ir filmuoti tai, ką valgo ir geria, tai gali tapti ir originaliu turiniu socialiniuose tinkluose. Kas yra ta degustacija? Kaip ji vyksta? Ko iš jos galima tikėtis? Apie viską papasakosime išsamiai šiame straipsnyje.

Kas yra degustacija?

Degustacija kilo iš prancūziško žodžio dégustation, kuris reiškia „ragavimas“. Šis terminas išpopuliarėjo 20 amžiaus pradžioje, kai pasaulis plačiau susipažino su prancūziška virtuve. Pirmiausia, šis procesas išplito angliškai kalbančiose šalyse, ypač Jungtinėse Amerikos Valstijose ir Kanadoje, kur gyveno gausi išeivių iš Prancūzijos bendruomenė.

Pačioje Prancūzijoje šis procesas yra gana natūralus. Perkant tam tikrus produktus, pardavėjo dažnai prašoma duoti paragauti. Vėliau restoranų šefai pristatė specialius degustacijų meniu, kuriais siekta tiesiog parodyti virtuvės originalumą ir pritraukti naujų klientų.

Dvi degustacijų rūšys

Iš esmės yra tik dvi degustacijų rūšys. Tai maisto degustacijos ir gėrimų degustacijos. Ragauti juk galima tik tai, ką valgome ir geriame. Kitų paslaugų „degustacija“ yra vadinama kitaip. Dažniausiai tai pabandymas, o ne degustacija. Turime omenyje kvepalų, kosmetikos, tam tikrų grožio paslaugų bandymus. Degustacija yra tai, ką ragaujame, todėl šis terminas vartojamas tik apie maisto ir gėrimų ragavimą.

Maisto degustacijos rūšys

Sūrio degustacija

Maisto degustacijų gali būti labai daug, tačiau norėtume pristatyti pačias populiariausias.

Degustacijos meniu

Degustacijos meniu yra organizuojamas naujai atidarytuose restoranuose. Juo siekiama supažindinti to miesto lankytojus su virtuvės sugebėjimais, šefo išmone ir maisto kokybe. Degustacijos meniu apima dažniausiai 3-5 patiekalus itin nedidelėmis porcijomis. Taip pat degustacinės vakarienės metu pateikiami ir rinktiniai gėrimai. Nebūtinai degustavimui…

Restorano degustacija yra rinkodaros priemonė, kuria siekiama pritraukti lankytojus į restoraną. Dažnai tokia vakarienė turi fiksuotą kainą, pavyzdžiui, 50 eur. asmeniui. Kiti patiekalai, užsakomi ne iš degustacijos meniu yra apmokami papildomai.

Degustacijos metu patiekiami patiekalai apima pagrindines restorano meniu dalis: aperityvai, sriubos, pagrindiniai patiekalai, desertai, užkandžiai.

Mėsos patiekalų degustacijos

Mėsos patiekalų degustacijos sutraukia itin daug gurmanų ir tiesiog gero maisto gerbėjų. Mėsos produktų yra nemažai, tačiau populiariausios degustacijos yra kelios:

  • Rūkytų mėsos gaminių degustacija. Ragaujami įvairūs rūkyti mėsos gaminiai – kumpiai, vyniotiniai, lašiniai, skilandžiai, dešros ir t.t. Esmė – patirti rūkytos mėsos gaminių skonių įvairovę ir išskirtinumą.
  • Dešrų degustacija. Lietuvoje galima įsigyti kelias dešimtis vietoje pagamintų dešrų rūšių. Tokia įvairovė rodo, kad degustacija yra labai įvairi ir nenuobodi, atskleidžianti tradicinės ir naujoviškos dešros skonį ir spalvas.
  • Žvėrienos patiekalų degustacija. Šios degustacijos tikslas – supažindinti lankytojus su medžioklės laimikiu ir suteikti išskirtinę galimybę paragauti patiekalų iš Lietuvoje sumedžiojamų gyvūnų mėsos, pavyzdžiui, bebrienos, šernienos, elnienos, briedienos, taip pat laukinių paukščių, kuriuos medžiotojai sumedžioja: fazanų, ančių, žąsų ir t.t.
  • Egzotiškų mėsos patiekalų degustacija. Krokodilo kepsnys? Gazelės troškinys? Zebro steikas? Kodėl gi ne?.. Tokia egzotiškos mėsos gaminių degustacija sulaukia itin daug dėmesio iš tikrų gurmanų, ieškančių naujų skonių.

Saldumynų degustacijos

Šokolado degustacija
Šokolado degustacija

Saldainiai, pyragai, tortai, šokoladai – tai tikras penas tikriems gurmanams, todėl visai nenuostabu, kad jie itin tinkami bet kokiai degustacijai.

  • Šokolado degustacija. Degustacijos metu galima paragauti įvairių formų ir skonių šokolado gaminių. Taip pat pradėjo populiarėti savotiška degustacijos forma – šokoladinio rutulio degustavimas. Yra galimybė ragauti ir skystą, ne tik kietą šokoladą.
  • Uogienių degustacija. Ragaujamos skirtingos uogienės ir saldžios užtepėlės. Jų skoniui atsiskleisti padeda vieno kąsnio konditerijos gaminiai.
  • Tortų ir pyragų degustacija. Tortų mėgėjams ši degustacijos rūšis tikrai patiks ir nebūtinai renkantis vestuvinį tortą… Tortų pasirinkimas itin didelis, todėl bet kuris gamintojas gali pasiūlyti turtingą tortų ir pyragų degustacijos meniu.
  • Saldainių degustacija. Tikras džiaugsmas vaikams, nes galima paragauti įvairių saldainių. O ir suaugusiems patiks, nes kai kurie saldainiai turi tik suaugusiems skirtus ingredientus.
  • Medaus degustacija. Tai sezoninis pasiūlymas, nes medų bitės suneša tik birželio-rugpjūčio mėnesiais. Medaus degustacijos dažnai turi ir pažintinį pobūdį, nes pristatomas visas bitininkystės verslas.
  • Desertų degustacija. Ragaujami patys įvairiausi desertai, kurie dažniausiai yra saldūs. Viskas priklauso nuo degustaciją organizuojančio restorano sumanumo ir originalių idėjų.

Žuvies patiekalų degustacijos

Lietuviai valgo labai mažai žuvies, nors yra jūrinė valstybė su galimybėmis žvejoti Baltijos jūroje ir Atlanto vandenyne. Dėl to žuvies patiekalų degustacijos yra sparčiai populiarėjančios ir itin mėgiamos lankytojų. Beje, jos labai skirtingos…

  • Šamų degustacijos. Smarkiai populiarėjant šamų augintojams, atsiranda vis daugiau galimybių susipažinti su šia žuvimi degustacijų metu. Siūlomi paragauti įvairūs patiekalai iš šamo mėsos – žali, virti, kepti, rūkyti.
  • Rūkytos žuvies degustacijos. Pajūrio kraštas garsėja savo rūkytos žuvies gaminiais, todėl rūkytos žuvies degustacijos yra itin mėgiamos. Ragaujamos įvairios rūkytos žuvys, sugaunamos Kuršių mariose, jūroje ir Lietuvos žuvivaisos įmonėse.
  • Egzotiškos žuvies degustacijos. Lietuvą pasiekia vis daugiau ir daugiau žuvies, kuri nėra būdinga Baltijos jūrai ar net Atlanto vandenynui. Gurmanams ir maisto ruošimo profesionalams skirtos egzotiškos žuvies degustacijos yra gana retos, tačiau jų metu susipažįstama su tokia žuvimi, kurios net pavadinimų iki šiol dauguma gurmanų nebuvo girdėję.

Sūrių degustacijos

Nors sūris – tik vienas iš pieno produktų, tačiau neteko girdėti, kad būtų degustuojama grietinė ar pienas. Sūriai visada reikalavo daug darbo ir originalių receptų, kuriais ir nori pasidalinti degustacijas organizuojantys verslininkai.

Sūrių degustacija dažnai yra savotiškas renginys, nes tai vakarėlių užkandis, todėl neapsieinama ir be specifinių gėrimų, konditerijos gaminių, skirtų atskleisti sumuštinių ar tepamo sūrio rūšių skonių paletę.

Dažniausiai organizuojamos kietojo sūrio ir varškės sūrio degustacijos. Varškės sūriu Lietuva gali didžiuotis, nes šioje srityje turime kuo pasididžiuoti.

Kitų produktų degustacijos

Ne paslaptis, kad degustacijos turi ir komercinę potekstę, todėl įvairių maisto produktų degustacijas organizuoja įvairūs ūkininkai ir maisto produktų tiekėjai. Kai maisto produktas yra gana „nuobodus“, paruošiami išskirtiniai patiekalai. Pavyzdžiui, patiekalai su smidrais arba avokadais, pievagrybiais arba paprikomis.

Įvairių prieskonių degustacija taip pat neįmanoma be jau paruoštų patiekalų.

Tiesa, pasitaiko ir pavienių produktų degustacijos. Pavyzdžiui, prieš keletą metų vyko skirtingų pomidorų rūšių degustacijos siekiant išsiaiškinti, kuris pomidoras skaniausias.

Gėrimų degustacijos

Vyno degustacija

Gėrimas gėrimui nelygu. Neteko girdėti, kad būtų vykusi skirtingų pieno rūšių degustacija. O štai natūralių vaisių sulčių ir „glotnučių“ degustacijų tikrai pasitaiko. Populiariausios gėrimų degustacijos yra kelios.

Vynų degustacijos

Tūkstančiai rūšių vynų iš dešimčių pasaulio šalių – milžiniška laisvė bet kuriam degustacijas organizuojančiam verslininkui. Vynai parenkami pagal metus, rūšis (vaisiniai ar tradiciniai), spalvą (baltieji, raudonieji, rožiniai), kilmės šalis, prabangumą ir kitus parametrus. Taip vynų degustacijos dalyviams parodomos geriausios tam tikros kategorijos vynų savybės.

Alaus degustacijos

Alus yra pakankamai populiarus gėrimas visame pasaulyje. Šiuolaikinė „kraft“ alaus mada parodė, kad ir nedidelės alaus daryklos gali rinkai pasiūlyti originalaus skonio alaus rūšių. Dėl to šios degustacijos yra labai įdomios ir originalios.

Viskio degustacijos

Viskis – tikrų vyrų gėrimas. Dėl to šios degustacijos yra gana retos, tačiau itin mėgiamos ir laukiamos, nes jų metu galima paragauti išskirtinių viskio ir burbono rūšių.

Midaus ir trauktinių degustacijos

Išskirtinai lietuviški alkoholiniai gėrimai midus ir įvairios trauktinės sulaukia nemažai dėmesio. Dėl to degustacijos yra puikus būdas susipažinti su lietuviškų gėrimų paveldu bei tradicijomis ne tik užsieniečiams, bet ir tautiečiams.

Gėrimų degustacijos vyksta kiek kitaip, nei maisto. Gėrimų degustacijos metu svarbu pajausti gėrimo skonines savybes, kvapą, o ne stiprumą laipsniais. Dėl to degustacijos metu gėrimai pateikiami nedideliais kiekiais. Juos reikia pauostyti specifiniu būdu laikant taurę, tada siurbtelėti, palaikyti burnoje ir… išspjauti. Kadangi degustacijos metu patiekiami 5-8 skirtingi gėrimai, juos visus nurijus laukia gana sunkios pagirios. Išspjauti rekomenduojama net ir alų. Kad ir silpnas, bet šis gėrimas sumaišytas su kitomis rūšimis gali atnešti nemalonių pojūčių. Degustacija neskatina alkoholio vartojimo. Jos tikslas – parodyti gėrimo skonio ir kvapo savybes, pristatyti išskirtinumus ir gamybos būdus.

Degustacijos – puikus būdas pritraukti daugiau pirkėjų į gėrimų ar maisto prekių parduotuves ar lankytojų į restoranus ar specialias degustacijų ekskursijas. Tai puikus laiko praleidimo būdas, į kurį galima vykti ir vienam, ir su draugais. Išbandykite degustacijas ir jūs. Daugiau informacijos apie degustacijas ir jų kainas rasite degustacijų kategorijoje.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Jums taip pat gali būti įdomu