Šokolado fondiu: namų sąlygomis ir receptai

Šokolado fondiu

Šokolado fondiu – prabangus, šiltas, tirpstantis šokolado desertas, idealus bet kokiai šventei. Patiekiamas su įvairiais vaisiais, uogiene, riešutais ar sausainiais, suteikiantis galimybę mėgautis įvairiais skoniais. Lengvas pagaminime, jis puikiai tinka vakarėliams, romantiškiems vakarams ar šeimos susibūrimams, suteikdamas skonį ir prabangą kiekvienam stalo akcentui.

Tas nuostabus jausmas, kai vėsų, niūrų rudens vakarą ar šaltą žiemos dieną galime jaukiai pasimėgauti šokolado fondiu tiesiog namuose. Kai niekur nesinori eiti, važiuoti, bet kažko skanaus ir šilto – tikrai neatsisakytumėme. Ar žinote, koks iš tikrųjų yra tikras fondiu ir kaip jį pasigaminti namuose?

Šokolado fondiu, tai karštas šokoladas specialiame inde. Valgomas jis yra su pasirinktais ingredientais, tai gali būti: riešutai, džiovinti ar švieži vaisiai, marcipanas ir kt. Tuomet su smeigtuku imamas pasirinktas vaisius ir mirkomas karštame šokolade. Specialus indas būna šildomas iš apačios žvakės ar kitos priemonės pagalba. Todėl šokoladas nuolat išlieka šiltas ir nesustingsta.

Koks šokoladas geriausias šokolado fondiu gaminimui?

Jeigu esate šokolado gerbėjas, tikrai žinote, jog jis gali būti kelių rūšių: juodas, pieniškas ir baltas. Naujiena – Ruby šokoladas. Tai ypatinga šokolado rūšis, kuri yra ryškiai rožinės spalvos. Sukurtas „Barry Callebaut“ laboratorijoje. Ruby šokoladas turi švelnų, subtilų skonį, primenantį vaisius, avietes. Tai išties ypatinga šokolado rūšis ne tik dėl savo skonio, bet ir spalvos, todėl šiandien šokolado fondiu galite ragauti jau ir su Ruby šokoladu. Jį rasti kiek sudėtingiau, tačiau šokolado parduotuvėse – turėtų pavykti.

Gaminant fondiu, reikėtų pasirinkti norimą variantą. Svarbu atsižvelgti ir į tai, kokius ingredientus rinksitės, pavyzdžiui, jeigu renkatės saldžius vaisius, tai su baltu šokoladu saldumas bus maksimalus, labiau tiktų juodas. Tačiau, kaip ir minėjome, tai skonio reikalas.

Svarbiausia – turėti fondiu indą

Šokolado fondiu indas

Jeigu planuojate gaminti fondiu namuose, būtinas yra specialus fondiu indas. Jų būna labai įvairių, kainos taip pat skirtingos. Nuo itin ekonomiško varianto iki prabangaus fondiu indo ar rinkinio, kuris puikiai derės prie bet kokio interjero. Nors aukšta kaina ne visada reiškią kokybę, vis dėlto, norint kokybiško fondiu, reikia ir kokybiško indo. Jis gali pasižymėti tokiais privalumais, kaip: ilgaamžiškumas, lengva indo priežiūra.

Dažniausiai indai būna gaminami iš tokios medžiagos, kuri neleidžia karštam šokoladui (ar, pavyzdžiui, sūriui) prilipti, todėl taip kur kas lengviau išplausite indą, o ir valgyti bus patogu. Kai kuriuos dubenėlius galima dėti į mikrobangų krosnelę, pavyzdžiui, jeigu labai skubate. Visas fondiu reikalingas priemones galima pirkti atskirai, bet patogiausia, kai perkamas iš karto visas rinkinys. Jį dažniausiai sudaro pagrindas su šildytuvu, dubuo ir šakutės/smeigtukai.

Kokių produktų reikia, norint pagaminti fondiu namuose?

Jeigu norite lengviausio kelio – įsigykite specialiai fondiu skirtą šokoladą, o tiksliau šokolado kubelius, plyteles ar pan. Tokį šokoladą lengvai ištirpinsite ir jis bus paruoštas valgyti. Jį galite rasti šokoladinėse arba ir įprastoje didesnėje parduotuvėje, tačiau verta rinktis kokybišką, brangesnį šokoladą. Galima pirkti ir karšto šokolado miltelius, tačiau jie dažniausiai vertinami kiek blogiau už aukščiau minėtus, mat gaunasi skystesnė masė, o milteliai kartais jaučiami. Kokybiškas fondiu yra toks, kuriame nesijaučia jokių gumuliukų, miltelių, o masė būna vientisa.

Ar skaninti šokolado fondiu priedais?

Iš tikrųjų, karštas šokoladas ir fondiu, tai ne visai vienodi dalykai. Jeigu mėgstate pagardinti karštą šokoladą prieskoniais, tuomet puikiai tiks cinamonas, apelsino žievelė, specialus prieskonių mišinys, smulkinti riešutai ir t.t. Tačiau, jeigu gaminate tikrą šokolado fondiu, jis turėtų būti be priedų.

Šokoladinio fondiu receptai

Šokolado fondiu receptas

Juodas šokolado fondiu su grietinėle

Šis receptas bus pats lengviausias, kurį net sudėtinga pavadinti receptu.

Įsigykite specialiai fondiu skirto šokolado (jis jau būna pasmulkintas), jį galite rasti šokoladinėse ar saldumynų parduotuvėse. Tokį šokoladą užtektų tiesiog ištirpinti garų vonelėje ir mėgautis su pasirinktais vaisiais. Svarbu, kad žvakė ar degiklis degtų tol, kol mėgaujatės šokoladu, kad šis nesustingtų ir visą laiką būtų šiltas. Viskas. Įsigyti galite juodą, pienišką arba Ruby (rausvą) šokoladą.

  • Visų pirma, pasirinkite, kokius vaisius norėsite mirkyti šokolade. Rinkitės tuos, kurie Jums patinka labiausiai arba išbandykite tokius, kurių niekada neragavote. Puikiai tiks obuoliai, bananai, įvairūs džiovinti vaisiai, marcipanas ir t.t. Viską reikėtų supjaustyti gabaliukais.
  • Pasirinkite Jums patinkantį šokoladą, geriausia, jeigu jis bus skirtas būtent fondiu. Toks šokoladas greitai ištirps. Labai gerai susmulkinkite šokoladą arba pirkite jau smulkintą. Pagal šį receptą reikėtų 350 g šokolado.
  • Šokoladą tirpinti reikėtų kartu su grietinėle (150 ml, geriausiai tinka riebi). Tirpinti reikėtų garų vonelėje arba tiesiog ant viryklės, tačiau tokiu atveju reikėtų itin atidžiai stebėti, kad temperatūra nebūtų per aukšta, kad neatsirastų gumuliukų, kad šokoladas nepradėtų degti. Tai nėra sudėtinga, tačiau reikalauja dėmesio, kantrybės ir susikaupimo, bet juk verta.
  • Paruoštą šokolado masę pilkite į specialų fondiu indą. Geriausia, kad jis nebūtų šaltas – tiesiog uždekite žvakutę ar degiklį dar prieš pilant šokoladą.
  • Viskas. Idealus skanėstas paruoštas. Nepamirškite smeigtukų arba desertinių šakučių ir mėgaukitės. 

Skanaus.

Šokolado fondiu su likeriu

Jums reikės 150 ml grietinėlės, 350 g kokybiško juodojo šokolado be priedų ir vos 2 šaukštelių likerio.

Iš pradžių, ant lengvos ugnies reikėtų pakaitinti grietinėlę, o vėliau į ją įdėti šokolado gabaliukus, plokšteles ar kitokiu būdu susmulkintą šokoladą. Viską iš lėto maišyti, stebėti, kad nepridegtų, tuomet įpilti porą šaukštelių likerio. Mirkymui puikiai tiks ne tik vaisiai, bet ir sausainiai (be priedų), zefyrai (marshmallow) ir kiti priedai, kurie Jums patinka.

Skanaus.

Visi receptai yra išties labai paprasti, tačiau geram fondiu svarbūs yra keli dalykai. Visų pirma, būtinas fondiu indas, jeigu norisi tikro fondiu. Antra, labai svarbu, kad produktai būtų kokybiški, ypač – šokoladas. Jis turi būti be priedų, kuo daugiau procentų kakavos (ne mažiau 80 proc.). Na, o rinkdamiesi specialiai fondiu skirtą šokoladą, niekada neprašausite. Jeigu naudojate grietinėlę, ji turėtų būti riebi. Vaisius taip pat rinkitės kokybiškus, kad supjaustyti jie nepasidarytų per minkšti, o išsaugotų savo struktūrą.

Šokolado fondiu – ne tik patiekalas

Šokolado fondiu istorija prasidėjo dar 1960-aisiais Šveicarijoje. Šio išradimo karalius Conrad Van Houten. Šis išradimas labai greitai išpopuliarėjo visame pasaulyje ir tikrai ne tik dėl savo skonio. Tai buvo ir tebėra puikus būdas praleisti laiką su artimaisiais, jaukiai pabendrauti, pasidalinti mintimis, įspūdžiais. Juk toks skanus ir saldus desertas gali nejučia atverti visas atvirumo kortas, o bendravimas tampa kur kas sklandesnis ir įdomesnis. Be to, šokolado fondiu yra savotiškas menas ir kūryba – galite gaminti, eksperimentuoti, ragauti šokoladą su įvairiausiais priedais, pridėti prieskonių ir t.t. O galbūt net sukursite savo autorinį receptą, kurio dar niekas niekada niekur nebuvo parašęs?

Linkime skanių, kūrybingų ir malonių akimirkų bei jaukaus bendravimo su šeima, draugais ar kolegomis.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Jums taip pat gali būti įdomu