Tradiciniai Kūčių patiekalai

Tradiciniai Kūčių patiekalai

Kūčios – šilumos, jaukumo, artimųjų meilės kupinas vakaras. Vakaras, kai niekas niekur neskuba, kai mielai dalinasi savo jausmais, mintimis bei pačių pagamintais skaniausiais patiekalais. Tai stebuklų ir paslapties metas, kuomet visi kažko laukia: norų išsipildymo, atleidimo, stebuklo, dovanų, pirmos žvaigždės, šv. Mišių ir t.t. Tai viena svarbiausių dienų metuose, kurios laukia ir maži, ir dideli. Ir vakaras šis neapsieina be didelio, įvairių patiekalų kupino stalo.

Įdomu tai, jog tradiciniai Kūčių valgiai turi savo simbolius, reikšmę, pavyzdžiui, anksčiau buvo tikima, jog medus yra šviesos simbolis, obuolys – Rojaus medis ir t.t. Simboliai siejami su Biblija, gamta, darbais.

Skaniausi Kūčių patiekalai senovėje buvo ragaujami tik po geros pirties – švarus kūnas ir švarios mintys. Moterys Kūčių dieną rūpinosi namų švara, maisto gaminimu ir patiekalų pateikimui ant stalo. Tai buvo svarbi pasiruošimo šventei ir tradicijų dalis. Švarūs, tvarkingi namai, gražiai papuošta eglutė, balta staltiese padengtas stalas, o po ja – šiek tiek šieno. Malda, dalinimasis Kalėdaičiais, tuščia lėkštė jau iškeliavusiems į amžinybę, susirinkę artimieji, na ir skaniausi patiekalai – tai tikros, tradicinė Kūčios, kurių laukiama ištisus metus.

Tad pakalbėkime dabar apie tai, kokie yra tradiciniai Kūčių patiekalai, kurie jų yra žinomi jau daug metų, o kokie gaminami šiandien. Kaip pasikeitė tradicijos? Pradėkime.

Tradiciniai lietuvių Kūčių patiekalai

Kūčiukai
Kūčiu kučiukai
  • Kūčiukai. Kokios Kūčios be kūčiukų? Tai naminiai maži sausainiukai su aguonomis. Gali būti įvairių dydžių, minkštumo, skonio. Tai puikus skanėstas, kuris kartais net nesulaukia Kūčių, mat būna labai greitai suvalgomas. Tačiau šeimos, kurios perka juos parduotuvėse, neretai būtent per Kūčias stengiasi pagaminti naminius. Su meile, pastangomis ir artimaisiais gamintas maistas visada yra skanesnis.
  • Pyragėliai. Skanūs pyragėliai su įvairiais įdarais (grybais, kopūstais, aguonomis, be mėsos). Dažniausiai naudojama mielinė tešla, tačiau šiais laikais, jeigu norisi visko greičiau ir paprasčiau, tiks ir šaldyta.
  • Aguonų pienas. Tai aguonos su pienu ir cukrumi – verta paragauti, net jeigu manote, jog pieno nemėgstate.
  • Silkės patiekalai. Kokios kūčios be silkės pataluose ar kitų silkės patiekalų? Patiekalų su šiuo ingredientu daugybė, o vienas populiariausių – silkė su svogūnais, morkomis, burokėliais ir t.t. Taip pat silkė su džiovintais pomidorais, silkės mišrainė su raugintais kopūstais, silkė su riešutais ir įvairiomis sėklomis, silkė su džiovintais baravykais ir daug kitų variantų.
  • Nuo senų laikų žinomas tradicinis patiekalas – Kūčia. Jis gaminamas iš daigintų kviečių, džiovintų vaisių, aguonų, riešutų bei medaus.
  • Mielinis aguonų pyragas. Šviežut šviežutėlis, gausus aguonų ir malonaus kvapo aguonų pyragas. Nors gaminimas reikalauja pastangų, bet tikrai verta.
  • Spanguolių kisielius. Taip ir jaučiasi tas skonis burnoje – milienis agnuonų pyragas ar pyragėliai su skaniu spanguolių kisieliumi. Spanguolės, bruknės, cukrus dar šiek tiek ir išeis tobulas kisielius.
  • Kepta žuvis. Šeimos pasirenka mėgstamiausią žuvį ir ją kepa, juk Kūčių stalas – be mėsos, todėl pagrindiniam patiekalui žuvis puikiai tinkama. Itin dažnai pasirenkama sterkas, lydeka, karpis, šiais laikais ir lašiša.
  • Saldi sriuba. Itin mėgstamas, saldus patiekalas – saldi džiovintų vaisių sriuba. Tai ir desertas, ir sveikas maistas viename. Lyg ir sriuba, lyg ir kompotas, lyg ir kažkas pažįstamo, lyg ir neįprasto. Paragauti būtina.
  • Morkų salotos su džiovintais vaisiais. Labai skanu, naudinga ir seniai žinoma. Kuo daugiau skirtingų džiovintų vaisių ir įvairių riešutų, tuo skanesnės salotos bus.
  • Avižų kisielius. Nors spanguolių kisielius tikriausiai yra populiaresnis, avižų kisielius – tikrų tradicijų viršūnė. Taip, taip, jis gaminamas iš tikrų avižų ir raugo ruginės duonos ir dar kelių ingredientų. Saldu ir skanu.
  • Karšti barščiai su grybais. Tai nuo senų laikų žinoma tradicinė Kūčių sriuba, kuri dar ir šiandien dažnai būna ant stalo.
  • Grucės košė, tai miežinių kruopų košė, valgoma dažniausiai su aguonų pienu.
  • Kitos košės. Būdavo verdama ir „šutynė“ iš bulvių, žirnių bei pupų. Kniukė – košė iš žirnių ir bulvių. Tradicinės košės, kurios šiandien, deja, pamirštamos, bet yra vertos paragauti.
  • Vynas. Ant Kūčių stalo nuo senų laikų priimta turėti ir gero vyno. Beje, dažnai geriamas ir karštas vynas.
  • Kepta įdaryta žuvis (kimšta) žuvis, dažniausiai sterkas, tačiau nebūtinai. Receptų yra daugybė.
  • Pyragaičiai su obuoliene. Tai skanus, saldus desertas Kūčių vakarui, puikiai tinkantis ir vaikams, ir suaugusiems. Be to, yra žinomas nuo senų laikų ir labai mėgstamas.
  • Svogūnų (cybulinė) sriuba. Tiršta, ryški ir tradicinė svogūnų sriuba puikiai tinka kaip karštas patiekalas ant Kūčių stalo.
  • Morkų sausainiai. Tai saldėsis, kuris žinomas jau daug metų, bet šiandien vis dažniau pamirštamas, o veltui. Tikrai verta pabandyti iškepti ir paragauti.
  • Orkaitėje kepti obuoliai. Tai ne tik Kūčioms, bet ir kasdieniam desertui tinkami vaisiai, kurie iškepti orkaitėje būna dar skanesni. Su cukrumi arba medumi – apsilaižysite pirštus.

Kūčių stalo tradicijos šiandiena

Tradicijos yra tai, kas tęsiasi iš kartos į kartą, o receptai perduodami iš lūpų į lūpas, o neretai būna net užrašomi slaptose šeimos knygose. Tradicijos – tai, kas žinoma jau daug metų ir vis dar išlieka. Tačiau verta paminėti, jog šiandien tradiciniai patiekalai vis dažniau būna kiek koreguojami pagal savo poreikius, skonį, pageidavimus ir mados tendencijas. Ir tai nėra nei gerai, nei blogai, tiesiog keičiantis laikams, keičiasi žmonių įpročiai, valgymo tendencijos, naudojami produktai ir t.t. Tačiau visuomet smagu, kai ant Kūčių stalo būna bent vienas patiekalas „pilnai“ tradicinis, be korekcijų. Juk tradiciniai patiekalai suteikia tą dvasią, prisiminimų džiaugsmą, o valgydami neretai prisimename ir prosenelius, kurie mums vaikystėje gamindavo tuos patiekalus, tiesa? Iš kitos pusės, šiuolaikinis gyvenimas ir kulinariniai atradimai leidžia mums pajausti kitokių, naujų skonių, atrasti tai, kas puikiai tinka Kūčioms, tačiau iki šiol nebuvo žinoma. Būtent todėl vis daugiau žmonių Kūčioms gamina patiekalus iš sūdytos arba keptos lašišos, kartais net sušius, o desertui ar gėrimams naudoja ir augalinius pieno gėrimus. Vis labiau populiarėja ir jūros gėrybės. Darykime taip, kaip mums atrodo geriausia ir, žinoma, skaniausia.

Kūčios – itin jauki šventė, kurią sutinkame dažniausiai artimųjų apsupty. O juk tai ir yra didžiausias džiaugsmas ir laimė – būti tarp mylimų ir mylinčių žmonių. Tai stebuklų metas, tikėjimo, laukimo ir vilties. Puiki proga atsiprašyti, išsakyti tai, kas buvo nepasakyta ir atvirai pasidalinti savo jausmais su artimaisiais. Tikintiems žmonėms Kūčios – viena svarbiausių švenčių. Nors Kūčių sutikimo vieta, būdai gali skirtis, visi žino, jog be tradicinių Kūčių patiekalų – nėra tikros šventės, tiesa? Leiskime tradicijoms ir toliau gyvuoti, gaminkime tradicinius patiekalus su meile, užsidegimu ir istorija tam, kad visa tai išliktų.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Jums taip pat gali būti įdomu