Ką vertėtų žinoti prieš apsilankant soliariume?

Ką vertėtų žinoti prieš apsilankant soliariume?

Apsilankymas soliariume – puikus būdas pasišildyti, tolygiai įdegti, gauti vitamino d dozę ir pagerinti nuotaiką. Vieni žmonės saulės voniomis lepinasi tik žiemą, kiti tai daro reguliariai, o dar kažkas – tik artėjant ypatingoms progoms.

Saikingas pasimėgavimas šia pramoga gali būti išties naudingas, tačiau reikėtų žinoti tam tikrus dalykus, taisykles ir atsargumo priemones. Tad apie viską nuo pradžių.

Kas yra soliariumas?

Soliariumas, tai specialiai įrengta patalpa, kurioje galima mėgautis dirbtinės saulės spinduliais. Soliariumas gali būti gulimas arba stovimas – kurį rinktis, priklauso nuo Jūsų norų. Žinoma, galima vieną kartą pasimėgauti stovimu, kitą – gulimu.

Soliariumų kabinos dažniausiai būna nedidelės, tačiau puikiai pritaikytos komfortiškam stovėjimui ar gulėjimui. Jose būna įrengtos įvairaus stiprumo ir modernumo lempos. Taip pat šiais laikais soliariumuose būna įdiegta ir daug kitų funkcijų, pvz. muzika, šilumos/ventiliuojamo oro reguliavimo galimybė, vandens dulksna ir t.t. Todėl žmogus jau būdamas soliariume, gali pats daug dalykų sureguliuotų, kad jam būtų kuo komfortiškiau, juk visų mūsų poreikiai skirtingi, tiesa?

Kokia deginimosi soliariume nauda?

Saugus ir saikingas deginimasis soliariume turi nemažai privalumų, pavyzdžiui:

  • Vitaminas D. Tai puikus vitamino D šaltinis, kuris teigiamai veikia mūsų nuotaiką, imunitetą ir ne tik. Šiluma. Šiltas pasilepinimas gali padėti atsikratyti įtampos, sumažinti nuovargį, pagerinti nuotaiką ir tiesiog teigiamai nuteikti niūrią rudens ar žiemos dieną.
  • Teigiamas poveikis odai. Kartais dėl odos problemų: bėrimo, psoriazės ir kitų, gydytojai net rekomenduoja saikingą pasilepinimą soliariume. Tai puikus būdas „nudžiovinti“ nepageidaujamus spuogelius, jeigu odai nėra labai sudirgusi ar pažeista uždegimo. Tačiau dėl to būtina pasikonsultuoti su specialistu.
  • Teigiamas poveikis įvairiems procesams. Ultravioletiniai spinduliai aktyvina kvėpavimą, kraujotaką, skatina endokrininės sistemos aktyvumą, aktyvina medžiagų apykaitą.
  • Puikus „startas“ prieš atviras saulės vonias. Jeigu ruošiatės vykti į saulėtą šalį, kur kasdien lepinsitės saulės spinduliais arba artėja pavasaris – soliariumas gali būti puikus būdas paruošti odą ir ją tarsi po truputį pratinti prie įdegi

Ką reikėtų žinoti, prieš einant į soliariumą?

Ką reikėtų žinoti, prieš einant į soliariumą?

Svarbiausia – saugumas ir saikas. Todėl degintis reikia taip ir tiek, kad jokiu būdu nepatirtumėte jokių nemalonių pojūčių, pvz. odos sudirgimo, paraudonavimo, deginimo pojūčio ir t.t. Taip pat, prieš einant į soliariumą, turite žinoti savo odos tipą. Štai trumpi kiekvieno odos tipo apibūdinimai.

  • Pirmas tipas – oda yra labai šviesi, rausvo atspalvio ir neįdega, tačiau nudega. Plaukai šviesūs. Tokios odos savininkėms patariama vengti soliariumų ir saulės spindulių, naudoti priemones su SPF. Jeigu labai norisi, tuomet degintis reikėtų kuo trumpiau ir rečiau.
  • Antras odos tipas – oda yra šviesi, jautri, gali būti strazdanota, plaukai šviesūs ar šviesiai rudi. Dažnai oda linkusi nudegti. Minimaliai galima degintis, tačiau reikia stebėti odos reakciją.
  • Trečias odos tipas – oda yra pakankamai šviesi, plaukai ir akys – tamsios spalvos. Nelabai jautri, todėl puikiai galima įdegti be pasekmių (nenudegti), tačiau persistengti taip pat nereikėtų. Idealu, jeigu vienas seansas trunka iki 15 minučių ir vyksta ne dažniau nei du kartus per savaitę.
  • Ketvirtas odos tipas – oda tamsesnė, akys ir plaukai tamsūs. Oda nenudega, o gražus įdegis įgaunamas greitai. Nors soliariume galima būti pakankamai ilgai (iki 20 minučių), tačiau didelė tikimybė, jog gražiam įdegiui išgauti prireiks mažai kartų. Tiesa, pradėti reikėtų taip pat nuo trumpesnio laiko, kaip ir visų kitų odos tipų savininkėms.

Klauskite soliariumo darbuotojo patarimo

Kai ateisite į soliariumą, darbuotoja gali ir pati pamatyti, koks yra Jūsų odos tipas, o jeigu jį žinosite – dar geriau. Ji patars, kiek minučių degintis geriausia. Taip pat būtina rinktis trumpesnį laiką, jeigu Jūsų oda labai jautri, net jeigu ji yra tamsi. Soliariumų darbuotojai taip pat padės išsirinkti reikiamą kremą deginimuisi bei po jo. Jis užtikrins tolygesnį įdegį, odos drėkinimą ir ilgesnį rezultatą. Žinoma, odą sudrėkinti galite ir savo mėgstamu kremu, tačiau soliariumuose parduodami kremai dažniausiai būtent tam pritaikyti. Rinktis Jums.

Geriau dažniau, bet po mažiau. Jeigu norite paruoši kūną konkrečiam įvykiui ar sezono atšilimui, suplanuokite, jog vizitai į soliariumą vyktų reguliariai ir geriausiu atveju, jeigu jų bus daugiau, bet trumpesnių. Nebandykite įgauti šokoladinį įdegį vos po dviejų kartų, nesirinkite maksimalaus deginimosi laiko, nes tokiu atveju oda tiesiog nudegs.

Pasikonsultuokite su gydytoju

Prieš eidami į soliariumą, pasikonsultuokite su gydytoju dermatologu. Tai ypač aktualu, jeigu turite lėtinių odos ligų, bėrimų, apgamų ir t.t. Sužinokite, kokia galima soliariumo nauda, ar jis apskritai nebus žalingas Jūsų atveju. Būtinai paisykite gydytojo patarimų ir rekomendacijų, nes saugumas ir sveikata – svarbiausia. Be to, jeigu Jums bus neleista lankytis soliariumuose, apmąstykite savaiminio įdegio kremų naudojimo galimybes. Šiandien jų yra įvairiausių.

Kokiais atvejais degintis soliariume negalima?

Kokiais atvejais degintis soliariume negalima?

Degintis soliariume nerekomenduojama nėštumo, žindymo metu, turint įtartinų (naujai atsiradusių ar pakitusių) apgamų, sergant vėžinėmis odos ligomis, vartojant tam tikrus vaistus, jaučiant bet kokios infekcinės ligos simptomus ir t.t.

Jeigu mėgaudamiesi soliariumo šviesa pasijutote blogai: ėmė svaigti galva, pradėjo pykinti, apėmė silpnumas ar pan., būtinai nutraukite deginimosi seansą, atsigerkite vandens ir pailsėkite. Taip gali nutikti, jeigu žmogus per ilgai buvo šiltoje aplinkoje, gavo šilumos smūgį. O galbūt tiesiog šiandien ne ta nuotaika ir savijauta ir jaučiate, jog soliariume tiesiog lyg „nesibūna“, tai ir išeikite. Sugrįšite kitą dieną. Svarbiausia – gera savijauta ir saugumas. Taip pat svarbu paminėti, jog toks deginimasis yra ne tik atsipalaidavimas, poilsis kūnui, tačiau tuo pačiu ir apkrova. Organizmas soliariume, kaip ir deginantis tiesioginėje saulėje, išnaudoja energijos, todėl po seansų verta atsikvėpti, pailsėti, atsigerti vandens.

Prieš ir po soliariumo

Prieš deginimąsi soliariume rekomenduojama nušveisti odą odos šveitikliu, kad įdegis būtų tolygesnis ir išliktų ilgiau (taip rekomenduojama daryti ir prieš vykstant atostogų). Jeigu į soliariumą planuojate eiti ryte, tai iš vakaro padarykite odos šveitimą. Prieš einant į soliariumą venkite purkši kvepalų tiesiogiai ant odos.

Po soliariumo nerekomenduojama iš karto eiti į dušą, ypač, jeigu buvo naudojamas kremas su bronzantais. Taip pat po deginimosi soliariume nerekomenduojama degintis ir tiesioginėje saulėje. Nepamirškite naudoti specialių akinių, kuriuos rasite soliariumo kabinoje.

Rinkitės saugų soliariumą

Šiandien soliariumų studijų yra išties daug ir įvairių, kaip išsirinkti? Žinoma, pasitikėjimą kelia daugiau metų dirbančios įmonės, kurios veikla vertinama teigiamai. Tačiau svarbiausia – higienos pasas ir kiti dokumentai, kuriuos privalo turėti tokias paslaugas teikiančios įmonės. Todėl galite drąsiai prašyti soliariumo darbuotojų pateikti įrodymus, kad viskas yra saugu ir atitinka higienos reikalavimus. Kilus įtarimui, jog veikla vykdoma nelegaliai arba nesilaikoma higienos ar kitų normų, verta ne tik pakeisti soliariumą, tačiau ir kreiptis į atitinkamas institucijas dėl galimų pažeidimų patikrinimo.

Mėgaukitės saulės voniomis saugiai ir saikingai, gaudykite gerą nuotaiką, vitaminą D ir kitus privalumus su malonumu.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Jums taip pat gali būti įdomu