Laipiojimas sienomis ar tai pramoga ar sportas?

Laipiojimas sienomis

Pasaulyje iki šiol tęsiasi diskusija: laipiojimas sienomis ar uolomis – pramoga ar sportas? Čia atsakymas gana aiškus. Tai ir tas ir kitas vienu metu. Visada reiktų žiūrėti, kaip atsirado vienas ar kitas sportas- iš pramogos, ar būtinybės? Laipiojimas uolomis kilo iš būtinybės, nes žmonės kalnuotose vietovėse dažnai kopdavo į kalnus kad pasislėptų nuo priešų ar surastų aukščiau augančių augalų arba tiesiog pasigrožėtų nuo kalno keteros atsiveriančiu peizažu.

Laipiojimas (climbing) buvo pramoga ne vieną šimtmetį, tačiau visai neseniai jis tapo sportu. Maža to, lipimas uolomis (sienomis) gal bus įtrauktas į olimpines žaidynes. Tai itin daug meistriškumo ir ištvermės bei fiziškumo reikalaujantis sportas. Beje, laipiojimas netrukus gali atsirasti ir klasikiniame sporte, kuris gyvuoja jau tūkstančius metų, penkiakovėje vietoj jojimo rungties. Ši viena iš labiausiai populiarėjančių sporto šakų sulaukia labai daug dėmesio kine ir populiariojoje kultūroje. Tai labai motyvuojanti sporto šaka, simbolizuojanti „neįmanomą misiją“ – be jokių lėktuvų vien tik savo kūno raumenų pagalba užlipti ant aukšto kalno.

Kuo skiriasi laipiojimas uolomis ir alpinizmas

Daug kas mano, kad laipiojimas uolomis ir alpinizmas yra vienas ir tas pats. Iš tiesų, alpinistams tenka įveikti tam tikras statesnes šlaito vietas kopiant į kelių kilometrų aukščio kalną. Maža to, jie net miega palapinėse, kybodami ant uolos.

Ruošdamiesi misijai alpinistai treniruojasi namuose, laipiodami ant sienos, nes tai yra realių uolų imitacija. Tiesa, daug švaresnė ir sausesnė, nei realybėje…

Laipiojimo sienomis sportas apsiriboja ne itin aukštomis 15 metrų aukščio uolomis. Vis dėlto saugumas čia groja pirmuoju smuiku. Neatsargus judesys ir galima kristi žemėn. Laipiojimo sienomis salėje nesunkiai galima patiesti čiužinį, taip pat panaudoti virves saugumui užtikrinti. Deja, alpinistai kopdami į kalną tokio „užnugario“ neturi, dėl to šis sportas yra vienas iš pavojingiausių.

Pramoga laipiojimas – nepavojinga, sportas laipiojimas – pavojingas.

Kokios būna laipiojimo sienomis rūšys?

Laipiojimo rūšių yra keletas, tačiau uždarose patalpose dažniausiai naudojamos trys:

  • Paprastas laipiojimas siena – kai kopiama tam tikro sudėtingumo ir aukščio siena.
  • Greitasis laipiojimas – kai reikia užlipti kuo greičiau (pasaulio rekordas priklauso indoneziečiui Kiromal Katibin, kuris 15 metrų aukščio sieną įveikė per 5,04 sekundės. Moterų rekordas priklauso lenkei Aleksandrai Miroslaw, įveikusiai uolą per 6,53 sekundės).
  • Boulderingas – kai kopiama neigiamo laipsnio siena be jokių apsauginių priemonių. Ant žemės paklojamas čiužinys, todėl laipiojama ne itin aukštomis bet gana sudėtingo reljefo sienomis.

Yra daugiau laipiojimo rūšių, pavyzdžiui, laisvas lipimas virš vandens, arba ledo laipiojimas, taip pat ir dyno – šuoliai nuo vienos uolos ant kitos. Lietuvoje šios rūšys yra retesnės, nes neturime natūralių uolų su ledu ar neigiamo laipsnio uolų virš gilių vandens telkinių.

Lietuvoje laipiojimo sienomis sportas apsiriboja uždaromis patalpomis.

Laipiojimas sienomis ir nindzės trasos

Ar esate matę populiarų televizijos šou „Ninja Warrior“ – kovotojas nindzė? Tai iš Japonijos atėjęs, tačiau Amerikoje labai išpopuliarėjęs TV šou, kuriame atletai turi pereiti tam tikrą kliūčių ruožą karstydamiesi sienomis, virvėmis, ratais, kartais virš vandens, o kartais ir gana dideliame aukštyje.

Šis šou labai populiarus, todėl kai kam gali asocijuotis su laipiojimu sienomis. Iš tiesų, su greituoju laipiojimu jis neturi nieko bendro, nors dabar ir siūloma kažką panašaus įtraukti į šiuolaikinę penkiakovę vietoj jojimo. Tai labiau pramoga, reikalaujanti laipiojimo sportui būdingų sugebėjimų, tiesiog aplinka yra kitokia…

Laipiojimo specifiniai atributai

Laipiojimo sienomis atrributika

Laipiojimas sienomis yra gana sudėtingas sportas, kurio namuose sportuoti nepavyks. Reiškia ir tokios pramogos yra netoleruotinos. Priežastis paprasta – namų sąlygomis neįmanoma užtikrinti saugumo. Nors ir aukštis nedidelis, tačiau galimas kritimas, kuris baigtųsi trauma arba net mirtimi. Dėl to sportuoti ir pramogauti reikia specialiose laipiojimo aikštelėse, kurias nuolatos stebi profesionalūs instruktoriai.

Specifinis laipiojimo atributas – įvairių formų iškilumais padengta siena. Naudojami kelių rūšių iškilumai, jie tvirtinami vienas nuo kito tam tikru atstumu, siekiant pasunkinti arba palengvinti lipimo procesą. Dažniausiai šios laipiojimo pakopos yra medinės, ne akmeninės, kaip realiose uolose.

Laipiotojai turi būti susipažinę su saugumo technika – saugos virvėmis ir karabinais, kurie yra tvirtinami prie juosmens diržo. Naudojamos tik patikrintos ir sertifikuotos alpinizmo virvės ir įranga, nes jos tikslas – užkirsti kelią kritimams ir skaudžioms traumoms.

Laipiotojo apranga yra kūno nevaržanti, elastiška sporto klube naudojama apranga. Ji neturi labai išskirtinių bruožų, tačiau laipiojimo bateliai yra specifiniai. Jie plonu ir lanksčiu padu, kad sportininkas jaustų kiekvieną prisilietimą kojų pirštų galiukais. Bateliai turi būti kokybiški, nes jiems plyšus galima nukristi. Laipiojimo salėse bateliai paprastai būna nuomojami, nes jie gana brangūs ir jų įsigyti galima tik specializuotose interneto parduotuvėse.

Kodėl laipiojimas sienomis – puiki pramoga?

Lietuva – gana sudėtingo oro sąlygų šalis. Pas mus gana dažnai lyja, pučia vėjas, o tai reiškia, kad tradicinėms aktyvioms pramogoms, tokioms kaip važinėjimas dviračiu, bėgiojimas, vaikščiojimas, sąlygos yra sunkios. Ką daryti, jei norisi aktyviai pramogauti? Lieka tik pramogos uždarose patalpose. Laipiojimas sienomis veikia visus metus bet kokiu oru. Dėl to tai idealus būdas praleisti laisvalaikį su draugais ir šeima.

Laipiojimas reikalauja fizinių jėgų. Ši pramoga skirta žmonėms, kurie pasitiki savo kūnu ir jo sugebėjimais. Kartais pasitikėjimas būna per didelis, tačiau apie tai sužinoma įkopus keletą metrų į stačią sieną…

Laipiojimas sienomis suteikia daug adrenalino. Tai viena iš tų pramogų, po kurios atrodo, jog dabar jau galima kalnus nuversti. Tai adrenalino antplūdis verčia mus būti super optimistais. Labai padeda vidiniam nusiteikimui ir motyvacijai.

Ši pramoga skirta visai šeimai. Net ir penkiamečiai čia randa pakankamai daug veiklos. Paaugliams tai itin patinka, nes tai pilnas iššūkių ruožas. Suaugusiems eilinį kartą norisi įsitikinti, ar vaikystėje pasireiškęs laipiojimo po medžius instinktas vis dar veikia. Trasos yra skirtingo sudėtingumo, todėl veiklos ras visi – ir sportuojantys nuolatos, ir tie, kurie į laipiojimo areną užsuka pirmą kartą.

Išbandykite patys!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Jums taip pat gali būti įdomu
Ką veikti Kaune?
Skaityti

Ką veikti Kaune?

Kaunas – didžiausias Lietuvos miestas (po sostinės), tai svarbus transporto, kultūros, mokslo ir kultūros centras. Beveik pačiame Lietuvos…
Ką veikti Klaipėdoje?
Skaityti

Ką veikti Klaipėdoje?

Ką veikti Klaipėdoje? Tai klausimas, kuris neretai užduodamas tiek miesto svečių, tiek paties uostamiesčio gyventojų. Klaipėda, žinoma dėl…
Ką veikti Vilniuje
Skaityti

Ką veikti Vilniuje?

Vilnius – Lietuvos sostinė, nuostabus miestas, į kurį kiekvienais metais suplūsta daugybė turistų. Čia tikrai yra ką veikti, ką…