Švediškas masažas – kas tai ir kokie jo privalumai?

Švediškas masažas

Turbūt daugumai mūsų puikiai pažįstamas jausmas, kuomet nuovargis ima viršų. Pavargstame nuo rutinos, darbų, rūpesčių, sunkumų, pavargstame tiek fiziškai, tiek dvasiškai. Nuovargį puikiai pašalina poilsis, kokybiškas miegas ir ramybė. Tačiau visada galima ieškoti papildomų būdų, kurie padėtų atsipalaiduoti ir laisvą laiką praleisti su nauda tiek savo kūnui, tiek sielai.

Vienas tokių pasirinkimų – kokybiškas masažas. Jis naudingas ne tik kūnui, bet ir sielai. Padeda pagerinti nuotaiką, nurimti, pasisemti įkvėpimo, teigiamų minčių ir emocijų. Tačiau konkretus masažo poveikis priklauso nuo masažo rūšies, intensyvumo ir specialisto, kuris jį atlieka. Vienas masažas atliekamas itin švelniai, kitas tuo tarpu labai intensyviai. Pakalbėkime šiandien apie Švedišką masažą.

Viena iš populiariausių ir plačiausiai taikomų masažo rūšių yra švediškas masažas. Nors daugelis iš mūsų girdėjo apie jį, ne visi žino, kokia jo istorija, principai ir kokius teigiamus poveikius jis gali pasiūlyti mūsų sveikatai bei gerovei. Šiame straipsnyje panagrinėsime švediško masažo esmę, jo privalumus ir kodėl jis tampa vis populiaresnis visame pasaulyje.

Koks yra Švediškas masažas?

Tai švelnus, malonus, vietomis intensyvesnis, bet labai naudingas masažas. Jo technika yra viena veiksmingiausių. Švediškas masažas pasižymi švelniais judesiais, glostymu, tačiau tuo pačiu yra derinami ir stipresni, intensyvesni judesiai. Toks derinys ir sąnarių tempimas padeda išgauti norimą efektą – gilų atsipalaidavimą, įtampos mažinimą. Po masažo žmogus akimirksniu pasijaučia labiau atsipalaidavęs, o įtampa raumenyse kaip mat sumažėja.

Kodėl šis masažas vadinamas „Švedišku?“

Kiekvienas masažas turi savo pavadinimą, pavyzdžiui: atpalaiduojantis, relaksacinis, gydomasis ir t.t. Tačiau tai masažo rūšies įvardinimas, o neretai masažai dar turi ir konkretesnius pavadinimus. Taip yra ir šiuo atveju. Švediško masažo pavadinimas atsirado ne šiaip sau, o švedų terapeuto Peter Henrik Ling garbei. Jis labai daug dirbo ieškodamas geriausio sprendimo ir jam pavyko – jis sukūrė unikalią masažo techniką. Šis masažas buvo ir yra tikru išsigelbėjimu ir išradimu profesionaliems sportininkams, kuriems ypač svarbu sveiki raumenys, lankstumas, atletiškumas ir gera savijauta

Švediško masažo nauda

Švediško masažo nauda

Šis masažas itin naudingas tiek protui, tiek kūnui ir sielai, tai patvirtina ne tik žmonių patirtis, bet ir atlikti tyrimai. Ką gero jis suteikia?

  • Malšina raumenų įtampą. Po masažo mažėja raumenų įtampa, kuri šiais laikais yra didelė problema. Sumažėja skausmai, kurie yra sukelti būtent per didelio raumenų įsitempimo, o taip pat dėl kitų priežasčių. Apie skaudamas vietas ar lėtines ligas būtina pranešti masažuotojui, kad šis galėtų kuo efektyviau Jums padėti.
  • Malšina nerimą. Šis masažas puikiai padeda nurimti, atsikratyti streso, patirti teigiamų emocijų. Neretai žmonės po šio masažo sako, jog jaučiasi tarsi būtų išmiegoję visą naktį. Ar tai magija? Visai ne. Kokybiško masažo metu padidėja dopamino ir serotonino gamyba, todėl žmogus ir jaučiasi geriau. Masažas gali pagerinti ne tik nuotaiką, darbingumą, bet ir miegą.
  • Gerina kraujotaką. Turbūt dauguma žino, kokia svarbi yra kraujotaka. Masažo dėka pagerėja kraujotaka, todėl organizmas gauna daugiau deguonies, vertingų medžiagų, lengviau pašalina toksinus.
  • Stiprina imuninę sistemą. Tam, kad mūsų organizmas gebėtų tinkamai kovoti su priešais (mikroorganizmais, virusais, bakterijomis) būtinas yra stiprus imunitetas. Švediškas masažas padeda stiprinti imunitetą, mat pagerėja limfos tekėjimas. Taip pat atsipalaidavimas, poilsis, gera nuotaika padeda imuninei sistemai tinkamai veikti.
  • Padeda geriau jaustis. Masažas padeda tinkamai sureguliuoti darbingumo lygį, nes numalšinus nerimą, sugebėsite kokybiškai pailsėti. O tuo tarpu poilsis leis ir vėl džiaugtis darbinga diena ir naujai priimti iššūkius.
  • Lavina laikyseną. Kaip masažas gali lavinti laikyseną? Principas paprastas, bet nuo seno žinomas. Raumenyse mažinama įtampa (pavyzdžiui, dažnai būna įsitempę vienos pusės raumenys), todėl pradeda gerėti laikysena.
  • Žadina meilę sau. Nenuostabu, jog masažas gali padėti dar labiau pamilti save ir savo kūną, nes taip parodomas jam dėmesys, rūpestis. Masažas, tai laikas sau.
  • Puikiai tinka sportininkams. Švediškas masažas unikalus tuo, jog itin tinka tiek mėgėjams, tiek profesionaliems sportininkams. Visi žinome, kaip sportininkui svarbus yra kūnas, raumenys ir savijauta, o įsitempę raumenys neduos gerų rezultatų. Todėl Švediškas masažas puikiai padeda.

Gerina lankstumą, bendrą formą. Švediškas masažas padeda didinti lankstumą, sumažina sąnarių tinimą, o taip pat gali padėti apsaugoti nuo traumų. Sveiki raumenys ir apšilęs kūnas turi mažesnį polinkį į traumas.

Psichologiniai švediško masažo privalumai

Švediško masažo privalumai

Masažas ne tik veikia mūsų fizinę būseną, bet ir turi gilų poveikį mūsų psichologinei gerovei. Švediškas masažas, kaip ir daugelis kitų masažo rūšių, gali padėti mums atsipalaiduoti, sumažinti stresą ir pagerinti nuotaiką. Tačiau kokie yra švediško masažo specifiniai psichologiniai privalumai?

  • Streso ir nerimo mažinimas. Masažo metu mūsų kūnas išskiria endorfinus – laimės hormonus, kurie padeda sumažinti stresą ir nerimą. Be to, švediškas masažas padeda atpalaiduoti įtemptus raumenis, kurie dažnai yra susiję su emocinėmis įtampomis.
  • Pagerėjusi nuotaika. Dėl endorfinų išsiskyrimo žmogus jaučiasi laimingesnis ir energingesnis. Tai gali būti ypač naudinga žmonėms, kenčiantiems nuo depresijos ar nuotaikos svyravimų.
  • Geresnė miego kokybė. Atsipalaidavimas ir raumenų įtampos mažinimas po švediško masažo gali padėti gerinti miego kokybę. Miego metu mūsų kūnas atkuria ir atgaivina save, todėl geras miegas yra gyvybiškai svarbus mūsų bendrai gerovei.
  • Padidėjęs savęs vertinimas. Kai žmogus jaučiasi atpalaiduotas ir mažiau įtemptas, jis gali jaustis labiau pasitikintis savimi ir labiau vertinamas. Tai gali turėti teigiamą poveikį asmens savivertei ir bendrai gyvenimo kokybei.

Visi šie privalumai rodo, kad švediškas masažas nėra tik fizinio atsipalaidavimo priemonė. Jis taip pat gali būti puiki priemonė mūsų psichologinei gerovei gerinti, padėti mums susidoroti su kasdienio gyvenimo stresu ir pagerinti mūsų bendrą gyvenimo kokybę.

D.U.K

Ar Švediškas masažas tinka nėščioms moterims?

Daugelyje atvejų Švediškas masažas gali būti saugus nėščioms moterims, tačiau visada reikėtų pasitarti su gydytoju prieš pradedant bet kokį masažo kursą nėštumo metu. Be to, svarbu rinktis masažuotoją, turintį patirties dirbant su nėščiosiomis.

Kiek trunka tipiškas Švediško masažo seansas?

Paprastai Švediško masažo seansas gali trukti nuo 30 iki 90 minučių, priklausomai nuo kliento poreikių ir pageidavimų.

Ar Švediškas masažas gali padėti gydyti raumenų traumas?

Švediškas masažas gali padėti atpalaiduoti įtemptus raumenis ir pagerinti kraujotaką, kas gali prisidėti prie greitesnio traumų gijimo. Tačiau sunkioms traumoms reikėtų kreiptis į specialistą ir naudoti masažą kaip papildomą gydymo metodą.

Ar Švediškas masažas gali padėti sumažinti celulitą?

Nors Švediškas masažas gali pagerinti kraujotaką ir limfos drenažą, jis nėra tiesiogiai skirtas celulito mažinimui. Tačiau geresnė kraujotaka gali padėti mažinti celulito išvaizdą, todėl Švediškas masažas gali būti naudingas kaip dalis bendro celulito mažinimo plano.

Ar Švediškas masažas tinka vyresnio amžiaus žmonėms?

Taip, Švediškas masažas gali būti labai naudingas vyresnio amžiaus žmonėms, padedant sumažinti raumenų įtampą, gerinti kraujotaką ir mažinti streso lygį. Tačiau svarbu atsižvelgti į individualius sveikatos ypatumus ir pasitarti su gydytoju prieš pradedant masažo seansus.

Kaip dažnai rekomenduojama apsilankyti Švediško masažo seanse?

Dažnis priklauso nuo individualių poreikių ir tikslų. Kai kuriems žmonėms pakanka vieno seanso per mėnesį profilaktikai, o kitiems, ypač esant didesnei raumenų įtampai ar nuolatiniam stresui, gali reikėti dažnesnių seansų, pavyzdžiui, kartą per savaitę. Visada geriausia pasitarti su kvalifikuotu masažuotoju dėl optimalaus seansų dažnio.

Tai tik dalis Švediško masažo privalumų, jų tikrai yra daugiau, tačiau čia teorija yra bejėgė, mat kiekvieną privalumą kviečiame išbandyti ir patirti patiems. Jeigu nusprendėte, jog laikas eiti į masažą, Švediškas masažas turėtų būti pirmoje norų vietose. Jis ne tik efektyvus, naudingas, bet ir malonus. Svarbiausia išsirinkti Jums patinkančią aplinką, saloną ir atsiduoti į profesionalų rankas. Patikėkite, jie išmano, kaip atlikti tobulą masažą. Esame tikri, jog po pirmo seanso norėsite eiti vėl ir vėl ir tai suprantama. Skirkite laiko sau, savo kūnui, mintims, poilsiui ir atsipalaidavimui. Tik Jūs galite suteikti daugiau meilės sau, net jeigu procedūras atlieka kitas žmogus.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Jums taip pat gali būti įdomu
Kas yra Reiki
Skaityti

Kas yra Reiki?

Kiekvienas iš mūsų ieško įvairių būdų, kurie padėtų pasiekti vidinės ramybės, atrasti harmoniją ir pasijusti išties laimingu žmogumi.…