Kaip pasirinkti šiaurietiško ėjimo lazdas?

Šiaurietiško ėjimo lazdos

Šiaurietiškas ėjimas – puikus būdas mesti svorį nepersistengiant, maloniai bendrauti nedidelėje kompanijoje ir turiningai praleisti aktyvų laisvalaikį gamtoje. Jam daug pasiruošimo nereikia – patogūs rūbai, avalynė ir pirmyn. Svarbiausias aksesuaras, be kurio neįmanomas šiaurietiškas ėjimas – lazdos.

Ar lazdų rankena turi įtakos?

Šiaurietiška lazda turi gana specifinę rankeną. Kokybiškos šiaurietiško ėjimo lazdos turi neslystančią kamštinę rankeną, kuri užtikrina geresnį sugriebimą. Tokios rankenos netrina rankų, neatsiranda nuospaudos.

Rankenos turi ir specialų mechanizmą, kuriuo prisikabina speciali šiaurietiško ėjimo pirštinė. Skirtingai nei trekingo lazdos, jos neturi kilpos, į kurią įkišama ranka ir lazda laikosi ant riešo. Vienu nesudėtingu judesiu pirštinė gali būti atkabinama nuo lazdos. Tai reikalinga, kai sustojate pailsėti ir reikia paimti atsigerti ar atsiliepti telefonu. Tokie veiksmai su ant riešo kabančia lazda gana sudėtingi…

Kaip pasirinkti lazdos ilgi?

Kaip pasirinkti šiaurietiško ėjimo lazdas

Šiaurietiško ėjimo lazdos yra dviejų rūšių – ištisinės ir reguliuojamo aukščio. Norint sužinoti, kokio aukščio lazda reikalinga, reikia atsistoti tiesiai ir sulenkti ranką taip, kad per alkūnę ranka būtų sulenkta 90 laipsnių kampu. Tada galima išmatuoti atstumą iki žemės.

Tokia sistema taikoma, kai ėjikas yra patyręs. Pradedantieji ėjikai naudoja reguliuojamo aukščio lazdas, kurias nesunku pritaikyti bet kokiam reljefui ir žmogaus ūgiui. Tai aktualu, jei tuo pačiu lazdų komplektu kartais naudojasi ir kiti šeimos nariai.

Reguliuojamo aukščio lazdos gali būti sulankstomos arba teleskopinės. Sulankstomos lazdos yra reikalingos norint lazdas sutalpinti į nedidelę kuprinę, pasidėti automobilio bagažinėje. Teleskopinės (vamzdeliai sumauti vienas į kitą) lazdos yra pritaikomas idealiai pagal ūgį ir žmogaus ėjimo stilių.

Ką turiu žinoti prie renkantis šiaurietiškas lazdas?

Gali pasirodyti, kad lazdos tinka bet kokios, tačiau taip nėra. Šiaurietiško ėjimo lazdos yra specifinės. Kokios jos ir kaip pasirinkti šiaurietiškas lazdas – skaitykite šiame straipsnyje.

Šiaurietiškų lazdų antgaliai tik tam skirtose trasose

Šiaurietiškų lazdų antgaliai

Renkantis šiaurietiškas lazdas svarbu žinoti, kokiomis trasomis daugiausiai vaikščiosite. Natūraliai jos parduodamos su lengvo metalo lydinio antgaliais, kad lengvai įsmigtų į žolę arba žemę, tačiau einant asfaltu arba betonu, toks metalinis antgalis sukelia nereikalingą vibraciją ir ne itin malonius garsus. Be to, jis gadina kietą dangą, nes paprastai yra gaminamas iš titano ar kitos kietos medžiagos. Vaikščiojantiems asfaltu reikia įsigyti specialius guminius antgalius. Jie gali būti apvalūs, arba puslapio formos. Tokiu būdu jie absorbuoja smūgį į kelią ir sumažina vibraciją.

Antgaliai nedideli, todėl juos galima nešiotis kišenėje, jei vaikščiojate dalį trasos plentu, o kitą dalį – kur nors parke. Taip šiaurietiškas ėjimas galimas ir mieste

Šiaurietiškos lazdos kaina

Kiek kainuoja šiaurietiško ėjimo lazdos? Reiktų atkreipti dėmesį į kokybės lygį, kuris glaudžiai susijęs su kainomis. Jei lazdos yra pigios (20-40 eurų), jų kokybė yra ekonominės klasės. Su tokiomis lazdomis galite vaikščioti retkarčiais. Kasdieniniam naudojimui rekomenduojame įsigyti aukštesnės kokybes lazdas, kurios kainuoja 50-70 eurų. Tokios lazdos puikiai tinka rimtesniems iššūkiams. Profesionalios šiaurietiško ėjimo lazdos kainuoja 70-200 eurų ir jomis prekiaujama specializuotose sporto prekių parduotuvėse. Aišku, kaina priklauso ir nuo gamintojo vardo.

Kodėl lazdų kainos tokios skirtingos?

Šiaurietiško ėjimo lazdos yra gaminamos iš itin lengvo lydinio, atsparaus smūgiams ir sumažinančio vibraciją. Tai nebūtinai yra metalo lydiniai, itin paklausios yra stiklo pluošto lazdos, kurios tvirtumu nenusileidžia aliuminėms, tačiau yra labai lengvos (iki 200 gramų) ir nesukelia vibracijos, stipriau paspaudus.

Rankenos kokybė irgi turi įtakos kainai, nes jos gali būti kamštinės (medienos pluoštas) arba paprastos plastikinės arba guminės

Papildomai galima įsigyti padukus plentui, taip pat ir pirštines. Yra ir specialūs dėklai, jei šiaurietiškos lazdos yra nešiojamos viešoje vietoje. Investicija į šiaurinio ėjimo lazdas yra vienkartinė, nes kokybiškos lazdos tarnauja ne vienerius metus.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Jums taip pat gali būti įdomu
Ką veikti Kaune?
Skaityti

Ką veikti Kaune?

Kaunas – didžiausias Lietuvos miestas (po sostinės), tai svarbus transporto, kultūros, mokslo ir kultūros centras. Beveik pačiame Lietuvos…
Aušra SPA
Skaityti

Aušra SPA

Aušra SPA įsikūręs – verslo parke Aušra, esančiame pačiame Kauno centre, prie pagrindinės autobusų stoties, atkurtuose istorinės spaustuvės pastatuose.…