Šv. Kalėdos

Šv. Kalėdos

Viena laukiamiausių ir gražiausių švenčių – Šv. Kalėdos. Gražus Kalėdų rytas kiekvienais metais būna gruodžio 25 dieną. Ne paslaptis, jog būtent tada vaikučiai, o neretai ir suaugusieji laukia stebuklų ir džiaugsmingai išpakuoja dovanas. Tai diena, žinoma kone visame pasaulyje ir švenčiama su dideliu džiaugsmu. Nors skiriasi tradicijos, papročiai, požiūris ir t.t., visgi Kalėdos yra Kalėdos.

Lietuvoje ši šventė žinoma ir švenčiama nuo senų laikų, kuomet svarbiausia buvo gyvulininkystė, gamta, gamtos ciklai ir darbas. Žmonės atsibusdavo labai anksti, sutvarkydavo po vakar likusias vaišes, atlikdavo darbus, susijusius su gyvulių ir namų ūkio priežiūra. Tą dieną žmonės sočiai pavalgydavo, dažniausiai kiaulieną. Tai buvo ne tik pasisotinimas, bet ir tradicija, paprotys. Buvo tikima, jog būtent kiaulienos valgymas pagerins ir padidins derlių, todėl visus metus bus ką valgyt. Itin svarbūs buvo ir linkėjimai, kurie, manoma, tą dieną turėjo didelę galią ir galėjo lengvai išsipildyti.

Kada yra švenčiamos Kalėdos?

Kalėdos Lietuvoje yra švenčiamos gruodžio 25 d.

Kalėdos šiandien

Šiandien Kalėdos Lietuvoje tradiciškai švenčiamos su šeima ir artimaisiais, prie sotaus vaišių stalo ir, aišku, su dovanomis. Jeigu Kūčios būna ramesnės ir be mėsos (kaip ir visas Advento metas), tai Kalėdų dieną kaip reikiant švenčiama. Krikščionybėje Kalėdos yra viena svarbiausių švenčių, mat tai – Kristaus gimimas. Džiaugsmingas, svarbus įvykis. Tiesa, anksčiau buvo tikima, o vaikai neretai tiki dar ir šiais laikais, jog Kūčių naktį gyvuliai pradeda kalbėti, o žaislai atgyja. O gal taip ir yra? Juk mes miegame, o net jeigu nubustumėme, stebuklo nepamatytumėme, nes jis vyksta tik mums miegant, kaip ir Kalėdų senelio atėjimas. Įdomių faktų, tradicijų yra labai daug, todėl apie šią šventę žino kone visi, skirtingose pasaulio šalyse.

Svarbiausi ŠV. Kalėdų akcentai

Kalėdų eglutė. Be jos Kalėdų neįsivaizduoja ne tik vaikai, bet ir suaugę. Vieni renkasi gyvas, kiti dirbtines eglutes, tačiau nuo to eglės reikšmė nesikeičia. Tai gyvybės ženklas. Nupuošiama ji per Trijų Karalių šventę. Giesmės. Visi puikiai atpažįsta Kalėdines giesmes, kurios paliečia širdį. Pavyzdžiui: „Tyli naktis..“. Neretai jos yra giedamos ne tik bažnyčiose, bet ir šeimose.

Kalėdaitis. Tai nuostabi tradicija, kurios metu Kalėdaičiu yra dalinamasi su artimaisiais. O tuo pačiu linkima gražių dalykų. Tai tarsi susitaikymo ir vienybės simbolis. Juk ne veltui sakoma, kad iki Kalėdų reikia ne tik grąžinti skolas, bet ir už viską visiems atleisti ir atsiprašyti artimų.

Prakartėlė. Ar teko matyti gražias, įspūdingas prakartėles, esančias bažnyčiose ar prie jų? Kartais sakoma, jog į jas galima žiūrėti kaip į laužą – iki begalybės. Kiekviena detalė sukuria nuostabų vaizdą ir turi gilią prasmę. Vaizduojamas Jėzaus gimimas, o šalia dažniausiai būna ne tik Švč. Mergelė Marija, šv. Juozapas, bet ir gyvuliai. Simbolių yra daug ir įvairių, o kiekvienas jų turi savo istoriją, reikšmę, prasmę. Ir turbūt kiekvienas žmogus turi būtent jam svarbiausią simbolį, su kuriuo jam asocijuojasi ši šventė. Na, o jeigu kalbėtumėme apie spalvas, tai raudona, žalia ir auksinė yra klasikinės Kalėdų spalvos.

Nors Kalėdos turi gilią religinę prasmę, daugumai ši šventė reiškia ne tik Jėzaus gimimą, bet ir šeimos šilumą, jaukumą, bendrystę. Nemažai žmonių būtent tuo metu pasiryžta papasakoti apie savo jausmus. Vyrai neretai būtent per Kalėdas pasirenka pasipiršti mylimajai. Netrūksta ir padėkų, atsiprašymų. Tai šeimos ir artimųjų laikas, kupinas teigiamų emocijų, skanaus maisto ir linksmybių. O su kuo Kalėdos asocijuojasi Jums?