Kaljano paruošimas vakarėliui. Ką reikia žinoti?

Kaljano paruošimas vakarėliui

Ruošiatės vakarėliui su draugais ir ketinate pasimėgauti kaljano skleidžiamu dūmu? Štai keletas patarimų, kurie padės viską atlikti sklandžiai ir saugiai.

Kaljano veikimo principas yra labai paprastas. Tabako dūmas įtraukiamas ne tiesiogiai, bet per vandenį ar kitą skystį, todėl jis yra ne toks karštas. Šis būdas naudojamas jau tūkstančius metų Rytų šalyse, todėl yra ištobulintas iki smulkmenų. Lietuviai iš kelionių į Turkiją ar Egiptą parsiveža nemažai kaljanų, tačiau dažnai jie būna labai pigūs ir suvenyriniai, skirti daugiau stovėti ant lentynos, o ne rūkyti. Jei planuojate vakarėlį su draugais, reiktų pagalvoti apie tai, kad kaljanu naudosis ne vienas žmogus, taip pat jis veiks ne 15 minučių, o kiek ilgesnį laiką. Štai keletas patarimų, kaip geriau paruošti kaljaną vakarėliui.

Kaljano paruošimo procesas

Kaljanas paruošiamas naudojimui per 10-20 minučių. Jei jūsų vakarėlio svečiai dar nėra bandę kaljano, ar darę tai seniai, rekomenduojama kaljano paruošimo procesą palikti kaip pramogą. Tai šiokia tokia egzotiška procedūra, kurios nepamatysi kiekvieną dieną. Jei japonai ištobulino arbatos ruošimo procesą ir rodo jį kaip šou, kodėl gi to paties nepadarius su kaljano uždegimu?..

Iki vakarėlio turite atlikti namų darbus: pasiruošti visas reikalingas medžiagas ir labai gerai išvalyti kaljaną.

Kaljanui reikalingos priemonės ir medžiagos

Kaljano priedai

Kaljanas nėra sudėtingas įrenginys, tačiau reiktų iš anksto pasiruošti visoms smulkmenoms. Būtiniausios medžiagos ir daiktai yra šie:

  • Tabakas;
  • Specialios anglys;
  • Priemonės anglims uždegti;
  • Folijos lapeliai;
  • Žnyplės angliai uždėti ir vartyti.
  • Antgaliai kandikliui.

Tabakas kaljanams yra specialus. Paprastas tabakas iš rūkymo prekių parduotuvės netinka. Kaljano tabakas yra gaminamas tabako lapelius maišant su smulkintais vaisiais, kurie suteikia vis kitokį unikalų skonį. Pakuotėje tabakas yra gana lipnus, todėl, jei nenorite labai susitepti rankų, iš karto pasiruoškite šakutę, kuria ir prikrausite taurelę.

Anglys kaljanui yra dviejų rūšių – apvalios ir kubelių formos. Kadangi organizuojate vakarėlį, rekomenduojama naudoti ilgiau degančias natūralias kokoso drožlių kaljano anglis kubeliais. Jos užsidega lėčiau, tačiau ilgiau išlieka kaitrios. Greitai uždegamas apvalias anglių tablete palikite asmeniniam naudojimui.

Anglys kubeliais uždegamos ne iš karto. Galima tai daryti ant paprastos elektrinės viryklės (ne kaitlentės). Aišku, galima padegti ir žiebtuvėliu, tačiau tada reikia jas palaikyti kurį laiką, kol visas kubelio paviršius pasidengs balkšvais pelenais, o į jį papūtus, viduje kubelio raudonai žaižaruos. Kai anglys gerai įkaitusios, tada jas galima dėti ant taurelės su kaljano tabako mišiniu, uždengtu folija.

Folijos lapeliai yra dedami ant taurelės su mišiniu. Jei naudojate kepimo foliją, reikės 2 ar net 3 gabalėlių, kad folija nuo ilgo naudojimo neperdegtų kiaurai. Folijos paviršius turi būti subadomas prieš naudojant. Skylutes pradurti galima naudojant specialią ylą, arba tiesiog dantų krapštuką ar smeigtuką. Jei naudojate dantų krapštuką skylutėms daryti, žinokite, kad jis gana storas ir skylytės irgi bus gana didelės. Patogiau mažas skylutes išbadyti metaliniu smeigtuku arba virbalu.

Žnyplėmis reikės paimti anglį ir uždėti ant folijos. Taip pat jos reikalingos vartant anglis po kurio laiko. Pakanka paimti anglies gabalėlį ir numesti ant pelenų lėkštutės iš nedidelio aukščio. Tada nutrupės pelenai ir anglis degs kaitriau.

Kaljanas vakarėliui – higiena svarbiausia!

Kaljanai vakarėliui

Tie laikai, kai keli vaikai kieme dalindavosi vieną valgomąjį ledą laižydami jį paeiliui, pasibaigė. Dabar higienos reikalavimai yra labai aukšti. Kai vakarėlyje dalyvauja mažai pažįstami žmonės, dėmesio higienai reiktų skirti kur kas daugiau.

Pagrindinis principas, kaip kaljanas yra rūkomas keliese yra nedidelis vienkartinis antgalis. Jis užmaunamas kiekvieną kartą prieš įtraukiant. Visi vakarėlio dalyviai turi gauti savo asmeninį antgalį, kuriuo ir naudosis rūkydami. Prieš vakarėlį pasirūpinkite kandiklio antgaliais. Jie kainuoja nedaug, tačiau yra labai reikalingi. Šeimos nariams, gyvenantiems kartu, antgalis nėra reikalingas, tačiau svetimiems žmonėms – būtinas. Taip paprasčiau laikytis higienos normų, taip pat galima apsisaugoti ir nuo populiariausių užkrečiamųjų ligų.

Ką daryti, kad kaljanas degtų ilgiau

Profesionalūs kaljano naudotojai žino, kad anglis reikia dėti kuo aršiau tarelės krašto, paliekant kuo didesnius tarpus per vidurį. Taip tabakas taurelėje kaista lėčiau.

Paprastai kaljanui naudojami trys anglių kubeliai. Jei rūkote su draugų kompanija, naudokite du kubelius. Taip tabakas kais ilgiau.

Nepamirškite, kad vandens turi būti nei per daug, nei per mažai. Idealiausias kiekis – 2 centimetrai virš įleidžiamo vamzdelio galo. Tokiu būdu dūmų yra gausiau, o ir traukti paprasčiau. Ne visi vakarėlio dalyviai yra patyrę kaljano naudotojai, todėl jiems gali būti sudėtinga įtraukti iš pirmų kartų.

Esant reikalui, visada galite papildyti tabako. Stebėkite skonį. Jei dūmas praranda skonį, reiktų papildyti tabako mišinio. Nuolatos patikrinkite anglis, nupurtykite nuo jų pelenus į lėkštelę. Taip anglių kubeliai išliks kaitrūs.

Vakarėlio metu galite išbandyti dviejų ar net trijų skirtingų skonių tabako mišinius. Taip kaljano rūkymas bus įdomesnis visiems dalyviams, net ir tiems, kurie pabandys tik pora dūmų.

Nerūkykite kaljano kur papuola

Kaljano rūkymas galimas tik gerai vėdinamose patalpose su ventiliacija. Idealiausia kaljaną rūkyti terasoje arba atvirose patalpose, nes kambaryje dūmais persisunks visa tekstilė. Visada atidžiai prižiūrėkite anglis. Jei kaljanas sujudės ir anglys nukris ant užuolaidų ar sofos, gali kilti gaisras. Dėl to elkitės atsakingai ir saugiai.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Jums taip pat gali būti įdomu
Ką veikti Panevėžyje?
Skaityti

Ką veikti Panevėžyje?

Panevėžys – itin gražus miestas, kuris pagal dydį užima penktąją vietą Lietuvoje. Gražus, architektūros kupinas senamiestis, modernus ir…
Ką veikti Vilniuje
Skaityti

Ką veikti Vilniuje?

Vilnius – Lietuvos sostinė, nuostabus miestas, į kurį kiekvienais metais suplūsta daugybė turistų. Čia tikrai yra ką veikti, ką…
Idėjos mamos dienai
Skaityti

Idėjos mamos dienai

Mamos diena – šventė, kuri kiekvienai mamai sukelia daugybę gražių jausmų, emocijų. Susijaudinimas, dėkingumas, džiaugsmas, prisiminimai. Tai svarbi…