Lankytinos vietos Anykščiuose

Anyksčiai

Kiekvienas Lietuvos miestas yra savaip gražus ir įdomus lankytojams. Visai nesvarbu, ar tai didžiausi miestai, ar nedideli kaimeliai. Vienur lankytinų vietų yra daugiau, kitur – mažiau. Tačiau net ir mažiausiame miestelyje ar kaimelyje galima atrasti įdomių dalykų, pvz. tikra kaimo dvasia, gatvelių pavadinimai, ypatinga žmonių tartis ir pan. Kuo daugiau miestų aplankome, tuo daugiau visko sužinome ir labiau susipažįstame su Lietuva. Šiandien aptarsime, ką galima aplankyti Anykščiuose.

Šiek tiek apie Anykščius – Anykščiai – miestas šiaurės rytų Lietuvoje. Įvairi miesto architektūra, gražus senamiestis, miesto centre esantis Lietuvos laisvės paminklas, net 12 muziejų, lankytini objektai, graži gamta ir dar daug visko. Tad išvardinsime Jums nemažai vietų Anykščiuose, kurias rekomenduojame aplankyti.

Lankytinos vietos kurias privalai aplankyti

Muziejai Anykščiuose

Norintiems sužinoti ir pamatyti daug naujų dalykų, rekomenduojame aplankyti įvairius muziejus. Jų Anykščiuose tikrai netrūksta. Pasirinkite Jūsų pomėgius labiausiai atitinkantį arba aplankykite kelis. O gal net mesite iššūkį ir pabūsite visuose? Šiais laikais muziejai toli gražu nėra nuobodybė. O daug jų patinka ne tik suaugusiems, tačiau ir vaikams.

  • Siauruko muziejus. Tai muziejus, įsikūręs Anykščių siaurojo geležinkelio stotyje. Ką čia pamatysite? Čia Jūsų lauks nuostabi architektūros, technikos ir krašto istorijos ekspozicija, išsaugojusi praėjusio XX-ojo amžiaus dvasią. Pasijusite tarsi nukeliavę daug metų į praeitį. Garvežys, riedmenys, ryšio ir signalizavimo priemonės, tarpukario Lietuvos viršininko kabinetas, veikiantys eksponatai ir dar daug visko. Apie tai, kas ir kaip buvo, galima pasakoti ilgai ir daug, tačiau kartais užtenka tiesiog įžengti, pabūti, pamatyti ir pajausti. Išbandykite ir Jūs.
  • A. Baranausko klėtelė. Tai pirmasis memorialinis muziejus Lietuvoje. Tiesiog unikali vieta. Kaip išduoda pats pavadinimas, šioje vietoje buvo ir kūrė pats A. Baranauskas. Vasaras leidęs šiame namelyje, sukūrė poemą „Anykščių šilelis“. Labai įdomu tai, jog namelio viduje pamatysite autentiškus žymiojo rašytojo daiktus, baldus. Didelė dovana, jog visą tai pavyko išsaugoti, o mums – pamatyti. Atrodo, neįtikėtina, jog prieš daugelį metų čia kūrė ir vasaros dienas leido pats poetas, tačiau tai tiesa. Patiks net tiems, kurie ne itin domisi literatūra.
  • Angelų muziejus – būtina aplankyti. Tai prieš daugiau nei dešimtmetį atsidaręs pirmasis Lietuvoje Angelų muziejus. Profesionalių menininkų sukurti įvairūs angelai, nuostabi jų kolekcija, kuri nepalieka abejingų. Žinomiausi menininkai tapė, gamino iš medžio, lipdė iš keramikos ir kitokiais būdais kūrė šiuos nuostabius angelus, kuriuos šiandien galime pamatyti. Grožis, ramybė, švelnumo dvasia – tai galite rasti ir pajausti, atvykę į Angelų muziejų.
  • Arklio muziejus. Taip, taip – arklio, tačiau čia toli gražu pamatysite ne tik tai, kas susiję su arkliais. Tai vienintelis toks muziejus Lietuvoje, kuris buvo įkurtas dar 1978 m. Čia galėsite susipažinti su įvairiais žemės ūkio įrankiais, transporto priemonėmis, medžio drožinių eksponatais. O taip pat pažinsite skirtingus amatus iš arti: audėjas, keramikas, kalvis, juvelyras, duonos kepėjas – su tokiais ir kitokiais darbais galėsite susipažinti šiame muziejuje. Be abejo, turėsite galimybę pajodinėti arkliu. Lauke daug medinių sūpynių, puoštų žirgais. Gidai labai įdomiai ir gyvai pasakoja istoriją, tad klausytis tikrai nebus nuobodu. Puikiai tiks ir vaikams, kurie sunkiai išbūna vietoje – čia turės veiklos, kol tėveliai klausys įdomių istorijų.
  • Jono Biliūno sodyba-muziejus. Tai vieta, kurioje susipažinsite su J.Biliūno giminės kasdienio gyvenimo daiktais. Baldai, namų apyvokos reikmenys, indai, lova, spinta, kraičio skrynia, staltiesė ir daug kitų daiktų. Tai puikiai su rašytoju supažindinantis muziejus, kuriame yra autentiški, į praeitį mus nukeliantys daiktai.

Tai tikrai toli gražu ne visi muziejai, esantys Anykščiuose. Tačiau dalį jų išvardinome, tikimės, kad pravers.

Anykščių vietos, kurios patiks ir vaikams

Keliaujantys su vaikais puikiai žino, kaip svarbu, jog keliauti būtų įdomu ir mažiesiems. Žinoma, galima derinti lankytinas vietas, pavyzdžiui, vienas istorinis muziejus ar objektas (kuris, vaikams gal ir nebus labai įdomus), o po jo puiki vieta pramogai su vaikais. Tad, kokias vietas Anykščiuose drąsiai rekomenduotumėme aplankyti su vaik

  • Dainuvos nuotykių slėnis. Neįtikėtinai smagus, o kartu ir kiek ekstremalus, laipiojimo ir nuotykių parkas. Čia skirtingo sudėtingumo trasos nepaliks be veiklos nei mažų, nei didelių. Patikėkite, nėra taip paprasta, kaip atrodo – laipiodami treniruojate skirtingus raumenis, todėl tai ne tik smagi, bet ir kūnui, protui naudinga pramoga. Išbandykite ir nepasigailėsite.
  • Labirintų parkas. Vieta, kuri be abejonės patiks visai šeimai. Kokios pramogos jūsų laukia? Smagus padangų nusileidimo kalnas, vandens mūšio valtelės, labirintai, atrakcionai, traukinukas, siaubo labirintas, didžiulis pripučiamas batutas su kliūtimis ir t.t. O kur dar nuostabus ir visų taip mėgstamas Triušiukų slėnis, kuriame vaikai gali pamaitinti ir paglostyti triušiukus. Jeigu į parką užsuksite savaitgalį, didelė tikimybė, jog sutiksite animatorių ir pamatysite nuostabų putų šou. Beveik visos pramogos už vieną įėjimo kainą – didžiulis privalumas, kai keliauji su vaikais, tiesa? Galės pramogauti tiek, kiek širdis geidžia.
  • Wake Pond. Aktyvios, ekstremalios pramogos vandenyje ir žemėje. Elektriniai motociklai, greitis, vandenlentės ir galimybė rinktis nakvynę, kai po visos dienos linksmybių išvargsite. Pritaikyta vyresniems vaikams ( maždaug nuo 6 metų) bei jų tėveliams.
  • Apverstas namas, „Toks kitoks“ miestelis. Labai įdomi vieta, kurioje vaikai nustebs, juoksis, žavėsis ir bus priversti susimąstyti. Pasaulis aukštyn kojomis, kitoks, pasisukęs kitu kampu ar judantis. Čia patirsite daugybę naujų pojūčių. Šie namai privers pasimesti erdvėje, nustebti, o tuo pačiu pasidaryti labai įdomių nuotraukų. Namas laukia ir mažų, ir didelių. Patiks visiems.
  • Baseinas „Bangenis“. Tikrai patiks mėgstantiems vandenį ir jo pramogas. Masažinės kaskados, pirtys, vaikiški baseinai ir kiti malonumai taip pat Anykščiuose. Apsilankykite ir pailsėkite po sunkios, tačiau įdomios dienos.
  • Safari Parkas. Čia būtina apsilankyti, jeigu keliaujate su vaikais, o šie mėgsta gyvūnėlius. Net 50 ha parkas, kuriame turėsite galimybė važinėti pasirinktu visureigiu ir pamatyti skirtingus, laisvai vaikštančius gyvūnus. Danieliai, stručiai, lamos, alpakos ir kiti gyvūnai, kuriais žavisi ir suaugę, ir vaikai. Jie bus taip arti, tarsi patys juos augintumėte ir prižiūrėtumėte.
  • Cosmos paukščių takas – tai unikalus kambarys, kuriame vaizdai ir garsai suteiks pojūčius, lyg būtumėte tikrame kosmose. Neįtikėtina, bet įspūdinga ir tikrai nepalieka abejingų. Puikiai padeda pamiršti realius rūpesčius ir pailsinti smegenis.

Neabejingiems gamtai

Pabūti muziejuose, aplankyti žinomas vietas labai įdomu, tačiau kartais norisi tiesiog įspūdingos ir tikros gamtos. Tos, kurioje galima pailsėti, pasisemti įkvėpimo, jėgų. Tos, kuri supras, paguos, atims iš Jūsų nuovargį ir neigiamas emocijas. Tokių vietų Anykščiuose taip pat yra.

  • Medžių lajų takas – būtina aplankyti. Tai unikalus 300 metrų takas nutiestas tarp medžių viršūnių. Tai pirmasis toks takas Baltijos valstybėse ir visoje Rytų Europoje, kur vaikštote ne žeme, takeliais, miške, o medžių viršūnių aukštyje. Čia tuo pačiu apžiūrėsite ir žymųjį Puntuko akmenį, vabzdžių viešbučius, o įveikę taką galėsite užlipti į apžvalgos bokštą. Nuo jo atsiveria nuostabūs vaizdai. Puiki vieta pasivaikščioti, pailsėti, pasiklausyti tikrų miško garsų ir pabūti su savimi, gamta ir artimaisiais. Unikali vieta, kurią rekomenduojame aplankyti.
  • Centras ir upė. Anykščių centre galėsite atrasti daug kavinukių, o tuo pačiu pasigrožėti Šventosios upe. Ir gamta, ir centras viename. Galite važiuoti dviračiu ir stebėti šią upę, pailsėti, atsigauti. Pasiimkite mėgstamos kavos, skanių ledų ir pailsėkite ant suoliuko šalia upės. Puikiai tinka po įvairių objektų lankymo, kai namo/į viešbutį dar nesinori, bet jėgų jau mažokai.
  • Anykščių užtvanka – vieta, kurią būtina aplankyti mėgstantiems gamtą, o ypač vandenį. Šniokščiantis vanduo, aukščiausia Lietuvoje Anykščių bažnyčia, bokštas, iš kurio atsiveria nuostabūs vaizdai. Viskas šalia. Vandens galia didžiulė – pašalins nuovargį, neigiamas emocijas ir padės atsipalaiduoti.
  • Netoliese nuo Anykščių įsikūręs Kavarsko miestelis, kurį taip pat rekomenduojame aplankyti. Čia pailsėsite, atsipūsite, o tuo pačiu pasigrožėsite didinga bažnyčia. Nepamirškite apsilankyti unikalioje vietoje – kavinėje, kur Jus pamaitins legendiniais Kavarsko koldūnais. Taip pat užsukite ir į Kavarsko šaltinį, iš kurio galėsite pasisemti vėsaus, tyro, sveiko vandens, pabūti su savo mintimis ir atsikvėpti. Čia gamtos vaizdai ir sutvarkyta aplinka leis atsipalaiduoti ir tiesiog pasimėgauti šia akimirka.

Patarimai prieš kelionę į Anykščius

Jeigu suplanavote aplankyti Anykščius, turėkite omenyje, jog įdomių vietų čia tikrai daug. Todėl, jeigu neturėsite daug laiko, išsirinkite tai, kas Jums atrodo įdomiausia ir aplankykite, turėkite konkretų planą, kur vyksite, kad negaištumėte laiko. Tuo tarpu, jeigu turėsite net porą ar keletą dienų, suplanuokite maršrutą taip, kad būtų ir įdomu, ir ne per sudėtinga. Pavyzdžiui, pusryčiams pasirinkite kavinukę miesto centre, tuo pačiu pasigrožėsite architektūra. Vėliau suplanuokite aplankyti porą ar daugiau objektų, o vakarui rinkitės ramesnę veiklą. Puikiai tiktų apsilankymas parke, ramioje vietoje ar baseine, SPA zonoje ir t.t. Tai tik patarimai, viskas priklauso nuo Jūsų būdo, pomėgių, galimybių, laiko ir to, kaip esate įpratę keliauti. Neperspauskite savo dienotvarkės, bandydami įtraukti kuo daugiau vietų, nes tai išvargins. Pamatyti daug – yra gerai, tačiau dar geriau tai daryti su malonumu ir buvimu čia ir dabar. Jokio skubėjimo, streso.

Anykščiai laukia ir mažų, ir didelių lankytojų

Kiekvienas miestas unikalus, gražus ir turi kuo didžiuotis. Tačiau tokia pramogų, muziejų, lankytinų objektų gausa kaip Anykščiuose – tikrai įspūdinga. Įdomu tai, jog pats miestas nėra didelis, tačiau lankytinų objektų skaičius čia tikrai įspūdingas. Tai tik dar kartą įrodo, jog nebūtinai įdomiausi dalykai yra didžiausiuose miestuose. Kiekvienas miestelis, kaimas turi savų paslapčių, kurias Jums noriai atskleis, jeigu tik jame apsilankysite.

Apsilankykite Anykščiuose ir skirkite laiko jo pažinimui, tikrai verta. Gausite ne tik geros nuotaikos, bet įkvėpimo, naujos informacijos, sužinosite begalę įdomių dalykų. Čia smagu keliauti ne tik suaugusiems, bet ir vaikams. Na, o geriausia tai daryti neskubant, todėl verta bent vienai ar kelioms naktims apsistoti nakvynei šiame mieste. Tai bus puiki proga ne tik pakeliauti, bet ir pailsėti, nes pamatyti šiame mieste tikrai yra ką.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Jums taip pat gali būti įdomu