Lankytinos vietos Šiauliuose

Šiauliai

Šiauliai – dar vienas gražus Lietuvos miestas, kurį tikrai verta aplankyti ir pajusti jo dvasią. Kiekvienas miestas, miestelis, kaimas, kaimelis yra unikalus, nepakartojamas ir savitas. Todėl kuo daugiau miestų ir vietovių aplankysite, tuo įdomesnę ir įvairesnę Lietuvą pamatysite. Tad pradėkime nuo to, kas tai per miestas Šiauliai ir kur jis yra.

Šiauliai, tai miestas, kuris yra šiaurės Lietuvoje. Tai ketvirtas pagal gyventojų skaičių šalies miestas, kuris turi daug svarbių, reikšmingų centrų, įstaigų. Tai katalikiškos vyskupystės centras.

Jeigu Šiaulių aplankymui turite daugiau nei keletą dienų – tikrai pavyks pamatyti labai daug. Na, o jeigu laiko ir galimybių yra mažai, išsirinkite, ką labiausiai norite pamatyti. Kokį laisvalaikį mėgstate, kuo domitės, ar pirmenybę teikiate gamtai, ar moksliniams išradimams, o gal kultūrai, skulptūroms? Šiauliuose yra daug visko ir visiems. Aptarkime konkrečiau, ką gi šiame mieste verta pamatyti, kur apsilankyti, ką nuveikti. Pradėkime rekomendacijų vardinimą.

Lankytinos vietos Šiauliuose

Parkai Šiauliuose

Šiauliuose yra nemažai įvairių parkų, kuriuose galite pasigrožėti gamta, pasimėgauti skania kava, grynu oru. Parkai: Didždvario parkas, Centrinis, Gubernijos, Prūdelio, Salduvės, Lieporių, Beržynėlis, Dainų, Rėkyvos, Hidroparkas, Gytarių, Pabalių miško parkas ir t.t. Visi parkai yra skirtingi, unikalūs, juose yra galimybė ir aktyviai pasportuoti, pažaisti. Pavyzdžiui, vaikų žaidimų ir laisvalaikio parkas “Beržynėlis” džiugina ne tik suaugusius, bet ir vaikus. dalyje. Čia įrengtos vaikų žaidimų aikštelės, riedlenčių trasa, iš medžio pagamintos erdvinės gyvūnų skulptūros, stalo žaidimų erdvė ir t.t. Parkų pasirinkimas pagal Jūsų norus, pomėgius, tačiau visi jie turi vieną bendrą tikslą – padėti žmogui nurimti, atitrūkti nuo rūpesčių ir pabūti gamtoje bei su gamta. Botanikos sodas. Tai dar vienas parkas, kurį labai rekomenduojame aplankyti būnant Šiauliuose. Čia pamatysite virš 4600 skirtingų rūšių ir veislių augalų, sužinosite daug įdomių dalykų, paslapčių, reikia tik atvykti ir nusiteikti, kad įdomios informacijos ir įspūdingų vaizdų bus tikrai nemažai.

Muziejai Šiauliuose

Šiauliuose tikrai galite rasti skirtingų muziejų, kurie pritraukia daug skirtingo amžiaus lankytojų. Aušros muziejus. Tai muziejus, turintys daug įvairių padalinių:

Chaimo Frenkelio vila – muziejus su parku ir fontanu. Tai unikalus XX a. pradžios statinis, kuriame galite įžvelgti daug įvairių stilių. Vilos ekspozicijose pristatoma Lietuvos provincijos dvarų ir tarpukario Šiaulių miesto kultūra, žydų paveldas. Čia vyksta ekskursijos, edukacijos, pažintis su dvaro gyvenimu, odininkyste ir t.t. Venclauskių namai-muziejus. Tai istorijos, kultūros pažinimo centras, bendravimo ir laisvalaikio erdvė Šiauliuose. Šis pastatas – išskirtinis tarpukario Lietuvos atvaizdas.

Šiaulių istorijos muziejus. Tai itin įdomiai su Šiaulių istoriją supažindinantis muziejus, kuriame pamatysite Šiaulių praeitį taip, tarsi laiko mašina nukeliautumėte būtent į tą laikmetį.

Fotografijos muziejus. Tokių Lietuvoje daugiau nėra, jis vienintelis ir tik Šiauliuose. Čia susipažinsite su fotografijos istorija, technika, įranga, galėsite sudalyvauti edukacijose, parodose, kurios čia vyksta itin dažnai.

Dviračių muziejus. Taip, taip, teisingai – dviračių. Ir beje, tai taip pat vienintelis tokio tipo muziejus Lietuvoje. Tai puiki vieta ne tik suaugusiems, bet ir paaugliams ar vaikams, mat interaktyvumas, šiuolaikinės technologijos ir jų išnaudojimas neleis nuobodžiauti, o pažintis su dviračių istorija bus įdomi ir vertinga.

Radijo ir televizijos muziejus – taip pat puiki vieta visai šeimai. Įvairiausi technikos prietaisai, kurie privers išsižioti net visko mačiusius.

Žaliūkių malūnininko sodyba-muziejus – puiki vieta etnokultūros, tradicinių papročių mėgėjams. Čia pabuvę pasijusite tarsi nukeliavę šimtmečius atgal. Tikra troba, tikros tradicijos ir unikali dvasia. Verta pabūti. Poeto Jovaro namas–muziejus. Puiki vieta poezijos ar literatūros mėgėjams, kurie nori susipažinti su poeto gyvenimu, kūryba ir pabūti kitokioje aplinkoje nei įprastai.

Dar vienas muziejus, kurį būtinai rekomenduojame aplankyti, tai – Rūtos šokolado muziejus. Ši erdvė tiesiog užburia, o seilės netikėtai ima kauptis… nes taip norisi paskanauti tikro, aukščiausios kokybės šokolado… Šiame muziejuje susipažinsite su šokolado gaminimo istorija, paslaptimis, net patys galėsite pasigaminti skanėstą, išbandyti įvairias interaktyvias veiklas ir pabūti šioje nuostabioje vietoje…

Kačių muziejus. Didžiausia kačių ekspozicija Baltijos šalyse, kurioje gyvena 6 gyvos katės ir 6 tūkstančiai jų atvaizdų. Įspūdinga? Ne tas žodis, tačiau kai tai pamatysite gyvai, įspūdžiai išliks tikrai ilgam. Tai puiki vieta, kuri patiks ne tik katinų mylėtojams, mat kartais tik apsilankius čia gimsta meilė. Gal taip nutiks ir Jums? Patinka ir vaikams, ir suaugusiems. Visas kates galima apkabinti, glostyti ir pamaitinti, būtent todėl šis muziejus taip patinka žmonėms, nes galima ne tik stebėti, bet ir prisiliesti, pajausti. Tiesa, muziejuje eksponuojami ne tik katinai, jų atvaizdai, bet ir įvairūs paveikslai, statulėlės, žaislai, indai, pašto ženklai ir knygos ir eilėraščiai apie kates. Tad visa komplektacija ir tikrų tikriausias katinų muziejus, šalia kurio dar yra ir daug kitų gyvūnėlių. Driežai, beždžionėlė, papūgos – ar ieškosite šio sodo? Jeigu būsite Katinų muziejuje, jį būtinai aplankykite taip pat. Ypač, jeigu vyksite su vaikais. Šio nuostabaus katinų muziejaus įkūrėja – Vanda Kavaliauskienė. Rekomenduojame apsilankyti.

Taip pat verta aplankyti Šiauliuose

Katedra

Jeigu esate Šiauliuose, Katedrą aplankyti tiesiog būtina. Šv. apaštalų Petro ir Pauliaus katedra, tai vienas svarbiausių miesto akcentų. Tai ne tik architektūra, religija, istorija, tačiau ir nuostabūs vaizdai iš apžvalgos aikštelės. Aikštelė yra 70 metrų aukštyje, katedros bokšto varpinėje. Iš skirtingų pusių vis kitokie vaizdai ir kraštovaizdis – puiki galimybė pasimėgauti, pasigrožėti ir tiesiog pamiršti viską aplinkui. Būtinai užeikite į Katedros vidų, pajauskite tą išskirtinę dvasią ir pasivaikščiokite Katedros aikštelėje. Tai du labai skirtingi dalykai, nors ir sujungti į vieną. Tinka apsilankyti bet kokiu oru, tad pasiteisinimų būti tiesiog negali.

Saulės laikrodžio aikštė

Saulės Laikrodžio aikštė – vieta, kurią būtina aplankyti Šiauliuose. Ji įrengta dar 1986 m., minint 750-ąjį Šiaulių gimtadienį. Pagrindinė aikštės idėja buvo įprasminti tris svarbiausius Šiaulių miesto simbolius. Pirmas simbolis – saulė. Puikiai žinomas įvykęs Saulės mūšis. Antras – šalys, nuo ko ir kilo miesto pavadinimas bei laikas, kuris praėjo nuo tada, kai Šiauliai buvo paminėti kaip miestas pirmą kartą. Ši aikšte vienas svarbiausių miesto simbolių.

Cento kambarys

Unikali, įdomi ir reikšminga vieta, kurioje labai rekomenduojame apsilankyti. Šiame kambaryje, kaip išduoda pats pavadinimas, viskas yra iš centų – prisiminkime centus, buvusius prieš euro įvedimą. Bibliotekoje esantis erdvė yra visa išklijuota centais, o tai padaryti padėjo visi, kas tik galėjo: darželinukai, auklėtojos, savanoriai, mokiniai, jauni ir pagyvenę žmonės ir t.t. 157 130 monetų – būtent toks monetų skaičius puošia šią erdvę. Žmonės labai noriai nešė ir klijavo, todėl ši vieta šiandien neretam žmogui sukelia daug malonių prisiminimų ir pasididžiavimo jausmą.

Skulptūra „Geležinė lapė“

Tai Šiauliuose esanti skulptūra, kuri yra prie Talšos ežero. Didinga, įspūdinga ir svarbi. Atsiradimo mintis ir istorija įdomi, tai susiję su Lietuvos tūkstantmečio minėjimu bei Geležinio Vilko legenda. Tačiau įdomiausia ir įspūdingiausia yra pati skulptūra, todėl ją pamatyti iš arti tiesiog būtina. Patiks tiek suaugusiems, tiek vaikams.

Peščiųjų bulvaras

Tai puiki ir nuo senų laikų žinoma vieta Šiauliuose, kurioje labai gera pasivaikščioti. Čia įsikūrusios kavinės, todėl galėsite paskanauti kavos, arbatos ar deserto. Daug biurų, restoranų, parduotuvių – vyksta veiksmas. Čia galima ramiai praleisti laiką arba papramogauti su draugais, stebėti praeinančius žmones ir naujas madų tendencijas parduotuvių vitrinose. Suoliukai, fontanas, poilsio zona leis Jums pailsėti, atsipūsti, prisėsti su gera knyga rankose ar tiesiog pabūti tyloje.

Ežeras

Nepamirškite pasimėgauti gražiais vaizdais ir vandens pramogomis Rėkyvos ežere. Katamaranai, ramus poilsis, žaidimai paplūdimyje, piknikas ir dar daug visko vienoje vietoje. Tai itin didelis ežeras, kuris Lietuvoje įeina net į didžiausių ežerų dešimtuką. Nuostabus paplūdimys, kuris vienoje pusėje yra smėlėtas, o kitoje – pasipuošęs žolyte. Gerų maudynių ežere ir skanių užkandžių gryname ore turbūt niekas neatsisakytų, na, o jeigu išalksite dar labiau, tuomet visai šalia yra restoranas, kuriame galėsite pasistiprinti ir skaniai pavalgyti.

Iš aukštai

Nors Šiauliuose yra labai daug įdomių vietų, vietovių, skulptūrų, parkų, tačiau nepamirškite galimybės stebėti miestą iš aukštai. Tai galite daryti skrisdami pvz. oro balionu ar kita oro transporto priemone. Tai šiek tiek kitoks pažinties su miestu stilius, tačiau taip pat žavus. Jeigu aukščio ar tokių pramogų nemėgstate, būtinai peržvelkite internete nuotraukas darytas virš Šiaulių iš drono. Savitas, žavus ir ypatingas menas, kuris šiandien skina vis daugiau sėkmės lapų. Šis būdas taip pat puikiai tinka, jeigu Šiaulius jau pažįstate ir daug visko šiame mieste matėte, tačiau iš viršaus to padaryti dar neteko.

Kuomet jau susiplanuojate, ką aplankyti, mes visada rekomenduojame prieš tai bent trumpai paskaityti apie konkrečią vietą, vietovę. Tai padės iš anksto šiek tiek susipažinti su objektu, jo istorija, o tuomet gyvas apsilankymas bus dar įdomesnis. Be to, kai jau būsite bent kažkiek susipažinę su objektu, galėsite ieškoti atsakymus į Jums iškilusius klausimus. Dažnai miestui reikšmingose vietose būna pateikti aprašymai, muziejuose vyksta edukacijos, ekskursijos ir t.t., todėl galėsite sužinoti Jums įdomios informacijos. Tokiu būdu pilnai išnaudosite visas galimybes, o apsilankymas bus dar įdomesnis ir vertingesnis. Be to, prieš važiuodami į tam tikrą vietą, verta panaršyti internetinėje svetainėje vien dėl to, jog gali būti skelbiami vyksiančių ekskursijų, parodų ir kitų įvykių planai.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Jums taip pat gali būti įdomu